Het nóg rechtsere nichtje van...

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Le choc. Zo noemden Franse media de enorme winst van het rechtse en met de PVV vergelijkbare Front National bij de regionale verkiezingen van zondag 6 december. Een grote zege voor FN-leider Marine Le Pen. Maar ook voor het sterk op haar lijkende nichtje, dat steeds meer uit de schaduw van haar tante treedt. Wie is deze Marion Maréchal-Le Pen (nét 26)?

Kunnen mij die regioverkiezingen boeien, denk je misschien. Maar zij voorspellen vaak het stemgedrag van de Fransen bij een landelijke verkiezing. En na de eerste ronde (de tweede was 13 december) bleek dat de stemming onder de stemmers is veranderd na de aanslagen van 13/11 in Parijs. Dat het Front National daarna vele malen waarschuwde voor ‘de gevaren van open Europese grenzen’ levert de partij blijkbaar stemmen op.

Vluchtelingen
De aanhoudende stroom vluchtelingen die vooral in het noorden van Frankrijk (Calais) voor problemen zorgt, ook. De anti-immigratie-partij behaalde bijna 30% en stevent erop af de grootste te worden. Een klap in het gezicht van de socialisten, de partij van president Hollande.

‘Geweldig!’, juichte FN-leider Marine die zichzelf al ziet als toekomstige president. Het succes heeft zij mede te danken aan haar nichtje Marion, met wie zij een gouden duo vormt. Marine trekt veel stemmen in het noorden, Marion doet hetzelfde in het zuiden. Tijd om de spotlight eens op ‘het nichtje van’ te richten…


Felle debater
Marion (lange sluike haren, bruine licht loensende ogen) werd geboren in 1989 in een politiek nest. Opa Jean-Marie, oprichter en frontman van het Front, was een man met extreemrechtse ideeën die meerdere keren is veroordeeld voor haatzaaien en antisemitisme. Als kind zat Marion onder zijn bureau te spelen in zijn kasteeltje buiten Parijs.

Ze is geboren na een korte romance tussen Jean-Maries dochter Yann en een Franse journalist. De vader ging ervandoor waarna tante Marine meehielp met de opvoeding. Al snel bleek dat ook in Marion het politieke vuur brandde. In 2012 werd de rechtenstudent op haar 22e in de Vaucluse verkozen tot lid van het parlement, als jongste Franse volksvertegenwoordiger ooit.

Felle debat-skills
Haar carrière ging als een speer, mede dankzij haar felle debat-skills. Een maand geleden won zij met een snelle serie krachtige soundbites glansrijk van oude rot in ’t vak Juppé (72). Op het eerste gezicht lijkt Marion (strakke broek, stoere riem) een glimlachende moderne versie van Marine.

Maar vergis je niet, deze jongedame heeft ouderwetse ideeën. Marion is voor het sluiten van de grenzen en voor de doodstraf. En verder vooral heel erg tegen van alles. Anti-homo, Anti-euro. Anti-euthanasie. En anti-immigratie. ‘De Rivièra is een favela aan het worden’, is één van haar stokpaardjes. De ideeën van Marion gooien Frankrijk vijftig jaar terug in de tijd, zegt de Franse auteur Cécile Alduy die het Front National grondig bestudeerde.


Wist je dat…
… Marion toen ze kleuter was al werd ingezet voor het FN? Ze stond model voor een verkiezingsposter van het FN. Met een pruillipje zit ze op de arm van opa Le Pen.
… Marion ooit opbiechtte dat ze thuis graag naar Afrikaanse rap uit de banlieues luistert?
… je op hier een profiel van tante Marine kunt lezen?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden