OK handgebaar

Het ‘ok’-signaal bestempeld als haatgebaar

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

Je kent het vást: je maakt een rondje met je vingers en als iemand er doorheen kijkt, is hij af. Klinkt onschuldig, maar volgens een Joodse organisatie is het dat niet. Het zou namelijk ook haatdragend zijn.

Op de website 4chan, een forum waar veel antisemitische mensen te vinden zijn, werd een tijd geleden al aangekondigd dat het gebaar voor ‘white power’ staat. Je maakt namelijk een ‘W’ en een ‘P’ met je hand. Sindsdien wordt het gebaar werd regelmatig gebruikt door 'white power'-groeperingen. Het bekendste voorbeeld is misschien wel Brenton Tarrant. Hij vermoorde meer dan vijftig mensen in een moskee in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. Tijdens zijn eerste hoorzetting liet hij het 'white power'-teken zien.

Haatgebaar

De Joodse internationale organisatie Anti Defamation League (ADL) heeft nu laten weten het als een haatgebaar te bestempelen. Iemand die dit gebaar laat zien, zou de haatcultuur richting niet-blanke en/of -christelijke mensen steunen.

36 tekens

In totaal heeft de ADL 36 verschillende symbolen als haatdragend bestempeld. Daarbij horen logo’s van antisemitische groeperingen, maar ook bijvoorbeeld getallen met een geheime boodschap.

Anderen lazen ook: Hunger Games-groet verboden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren