Patrick Mathurin zwarte sinterklaas zwartepietendiscussie pietendiscussie
Stelling

'Het is tijd voor een zwarte Sinterklaas'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

'Zie ginds komt de stoomboot met de zwartepietendiscussie weer aan!' Zaterdag is weer de intocht van de witte goedheilig man met zijn Zwarte Pieten. Of half-zwarte. Of paarse met gele stippen. Help! Niemand weet meer wat te doen met Zwarte Piet. Dé oplossing om van alle discussie af te zijn: we nemen gewoon een zwarte Sinterklaas!

Oké, excuses: het is natuurlijk niet de 'zwarte Sint', maar de 'nieuwe Sint'. Acteur Patrick Mathurin wil de rol van goedheilig man maar wat graag spelen. 'Sinterklaasje, kom maar binnen zonder knecht' is zijn favoriete Sinterklaaslied en hij deelt geen pepernoten uit, maar witte rozen. 'Ik wil een positieve bijdrage leveren aan het debat over racisme', vertelde hij aan Het Parool. 'De oplossing voor de discussie over Zwarte Piet is de komst van een nieuwe Sint.'

De acteur, die met een mijter op z'n hoofd al flink wat demonstraties tegen Zwarte Piet heeft bijgewoond, wil een rolmodel zijn voor alle kinderen met een kleurtje. 'Een witte Sint, hoog op zijn paard, met zwarte helpers om hem heen geeft een verkeerd beeld.'

De zwartepietendiscussie in het kort
De zwartepietendiscussie is een jaarlijkse traditie, die samen met het Sinterklaasfeest wordt gevierd. In het kort: Zwarte Piet zou racistisch zijn, een overblijfsel uit de tijd van de slavernij, en dat moet worden afgeschaft. Dat vindt ook een commissie die er in opdracht van de Verenigde Naties zelfs onderzoek naar deed: Zwarte Piet is een stereotype en net zo achterhaald als 'twee kaatseballen in een net'. Onzin, roepen anderen: Zwarte Piet hoort zwart, en niet met vegen of andere gekke kleuren. 'Het is gewoon traditie'. Moet de stoomboot dan ook worden afgeschaft, omdat-ie niet milieuvriendelijk genoeg is?

Denk niet wit, denk niet zwart
Door de discussie liggen alle mogelijkheden open: een witte Sint en witte Piet, een witte Sint met gekleurde Pieten, of een zwarte Sint met witte Pieten. Het Sinterklaasjournaal, dé spreekbuis van de goedheilig man, zet hierin de toon. Vorig jaar moesten de programmamakers zich wel in de discussie mengen. Niet alleen kwamen er gekleurde Pieten voorbij, in de laatste aflevering kwam er, jawel, een zwarte Sinterklaas! Nou ja, een hulpsinterklaas dan. Opa Piet mocht voor één keer een mijter op, en reed samen met 'de echte Sinterklaas' het land uit. Dáág, Sinterklaasje!

Misschien dat er dit jaar nog wel een zwarte Sinterklaas op tv verschijnt. In ieder geval wel als het aan Patrick Mathurin ligt. Vrijdag heeft hij een eigen, alternatieve intocht. De dag daarna mag de witte variant, samen met zijn 'knechten', het land weer in. Wat vind jij: is het tijd voor een zwarte Sinterklaas? Stem op onze poll! 

Op de hoogte blijven van het nieuws? Meld je aan voor onze gratis WhatsAppdienst, of neem een proefabonnement op 7Days.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren