Het zika-virus zoemt nog altijd rond

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

De uitbraak van het zika-virus was begin dit jaar groot nieuws. Besmette muggen werden als een wereldwijde dreiging gezien. Of de zika-paniek nu voorbij is? Zeker niet: de mug zoemt nog altijd rond. Oók bij de Olympische Spelen.

In januari dook het zika-virus plots op in Zuid-Amerika. Veel mensen hadden dezelfde griepachtige verschijnselen en er werden opvallend veel baby's met te kleine schedels geboren. Daardoor kunnen de hersenen zich niet goed ontwikkelen en lopen kinderen het risico gehandicapt te raken.

In de ziekenhuizen van Honduras worden al een paar maanden baby's met te kleine schedels geboren

Drager
Wetenschappers zijn er nu zo goed als zeker van dat het zika-virus de boosdoener is. Het virus wordt verspreid door steekmuggen: de aedes aegypti, om precies te zijn. Dit zijn dezelfde muggen die ook knokkelkoorts kunnen verspreiden, een andere tropische ziekte. De muggen zijn de 'drager' van het virus en kunnen het bij een steek overbrengen. Dat is niet echt gevaarlijk (je voelt je maar een paar dagen niet lekker), behalve voor zwangere vrouwen. Of eigenlijk hun baby's dus.

Of het virus pas sinds dit jaar bestaat? Zeker niet, legde muggenexpert Bart Knols eerder uit aan 7Days. 'Het is in 1947 in Oeganda ontdekt en in de jaren vijftig raakten veel mensen al besmet.' Dat het nu in Zuid-Amerika weer de kop op stak, is volgens Knols niet gek. 'De parasiet die de ziekte veroorzaakt komt voor in warmere, tropische gebieden.'

Vijftig landen
In een paar maanden tijd is het aantal besmettingen flink opgelopen. In zeker vijftig landen zoemen muggen met het zika-virus rond, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Naast Zuid- en Midden-Amerika zoemen ook in Noord-Amerika (Florida) en voor de kust van Afrika (Kaapverdië) zika-muggen rond. 

In Miami deelt de politie muggenspray uit aan daklozen: dan is de kans op zika kleiner

Wereldwijd zijn er meer slachtoffers van het zika-virus te vinden. Dat komt doordat mensen die op reis zijn gestoken kunnen worden en zo het virus krijgen. Ook is het via seksueel contact overdraagbaar. In Spanje werd onlangs een baby met de zika-aandoening geboren. In totaal zouden nu 75 Nederlanders besmet zijn met het virus, onder wie ook een aantal zwangere vrouwen.

Spelen met muggen
Door het zika-virus kwamen de Olympische Spelen in Rio de Janeiro ook even in gevaar. Wetenschappers zagen het liefst dat de Spelen werden verplaatst. Nu stellen deskundigen van de WHO dat het risico op verspreiding 'erg klein is'. Wel moet je je er goed tegen muggen beschermen en hebben de olympiërs zelfs extra veel condooms gekregen.

In Rio de Janeiro worden muggen met grof geschut weggejaagd: alles voor de veiligheid!

Muizen en muggen
Meer landen, meer besmettingen: is er ook goed nieuws? Zeker: onderzoekers zijn druk bezig met het maken van een vaccin tegen het virus. En dat gaat goed: op muizen zou het al werken. Volgens de WHO zou de zika-epidemie in Zuid-Amerika al over haar hoogtepunt heen zijn: het aantal besmettingen zal dalen. Al luidt het advies om voorlopig wel alert te blijven.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren