'Historisch' klimaatakkoord: 195 landen stemmen in

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

In Parijs klonk zaterdagavond een minutenlang applaus. Daar stemden 195 landen in met een nieuw, bindend klimaatakkoord. Met deze afspraken moet de klimaatverandering worden tegengegaan. Een historisch akkoord, vinden de klimaattoppers zelf.

Twee weken lang hebben 195 landen druk met elkaar vergaderd: hoe kunnen we wereldwijd de klimaatverandering stoppen? Als er niet snel iets wordt gedaan aan de uitstoot van broeikasgassen, loopt het misschien niet goed af met de aarde. Zes jaar geleden kwamen landen al bijeen in Kopenhagen, in de hoop daar een klimaatakkoord te tekenen. Dat mislukte voor een groot deel. Nu is het in Parijs wél gelukt. Ook grote landen (en grote vervuilers) als China, India en de Verenigde Staten zijn akkoord.

Afspraken
In het klimaatakkoord is afgesproken dat de aarde echt niet meer dan twee graden op mag warmen. Het liefst niet meer dan anderhalve graad. Dat is vooral voor eilandstaatjes belangrijk. De klimaatverandering zorgt ervoor dat de zeespiegel stijgt, waardoor hun land letterlijk onder water kan komen te staan.

Het stoppen van de opwarming van de aarde moet vooral bereikt worden door de uitstoot van broeikasgassen enorm in te perken. De arme landen worden hierbij geholpen door rijkere landen: zij stellen samen honderd miljard dollar beschikbaar om milieuvervuiling tegen te gaan. Verder wordt er om de vijf jaar gekeken of de 195 landen zich wel aan het akkoord houden. Afspraak is afspraak, natuurlijk.

Half blij
Het akkoord komt niet zomaar uit de lucht vallen. Al meer dan vier jaar lang hebben de landen eraan gewerkt. De laatste twee weken zijn alle knopen doorgehakt. Wereldleiders zijn nu dolblij. 'De laatste kans om de aarde te redden', noemde de Amerikaanse president Obama het akkoord. Een historisch akkoord, vinden velen. Milieuorganisaties als WNF en Greenpeace zijn maar half blij. Zij hadden nog hardere afspraken willen zien, maar: het akkoord biedt wel hoop.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld je aan voor onze WhatsApp-dienst of neem een proefabonnement op 7Days!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren