Dossier mediawijsheid

Hoe dom is jouw wachtwoord?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Log jij altijd in met Fikkie22, gaatjeniksaan!!! of geheimpje123? Dan is je wachtwoord redelijk veilig. Dat geldt niet voor 123456, wachtwoord of qwerty. Maar ook al heb je een ingewikkeld wachtwoord, dan kunnen anderen 'm nog steeds makkelijk achterhalen.

Wat zijn de meest voorkomende wachtwoorden op internet? Daar maakt de Amerikaanse wachtwoordbeveiliger SplashData elk jaar een top 25 van. Die voor 2014 stelde het bedrijf samen aan de hand van 3,3 miljoen uitgelekte wachtwoorden. Ruim 2% daarvan eindigde in de top 25. 

De top twee is al vier jaar onveranderd: 123456 en wachtwoord. Onder de nieuwkomers zitten honkbal, draak, voetbal, toegang, superman en batman. Negen van de 25 wachtwoorden bestaan uit alleen maar cijfers. iloveyou is vorig jaar van de lijst gevallen. 

Wat moet je vooral niet doen?
Volgens SplashData zijn deze wachtwoorden vooral dom, omdat ze makkelijk te raden zijn. Een hacker hoeft maar een rijtje cijfers in te tikken en hij zit al in je mailbox. Ook is het niet aan te raden om je favoriete sport of club te gebruiken. Gebruik ook niet je verjaardag of, erger nog, alleen je geboortejaar. En één op de vijf wachtwoorden in de top vijftig bestond uit een voornaam als Michael of Jennifer. Niet doen dus. 

Tips voor een veilig wachtwoord
Hoe bescherm je jezelf dan wel tegen online gespuis? Simpel, zegt SplashData. Zorg er allereerst voor dat je wachtwoord uit minimaal acht karakters van verschillende types (letters, cijfers en leestekens) bestaat. Gebruik daarnaast verschillende wachtwoorden en gebruikersnamen voor verschillende websites. En tot slot, in de categorie 'Wij van WC-eend adviseren WC-eend', raadt het bedrijf iedereen aan een wachtwoordprogramma, zoals SplashData, te gebruiken. 

Nou vooruit, nog één tip voor een veilig wachtwoord: vertel ‘m vooral niet op tv…

What is Your Password?

(Online) media worden steeds belangrijker en nuttiger, maar soms kun je als jongere nog wel wat tips gebruiken. Daar draait de Week van de Mediawijsheid (20-27 november 2015) om en om die reden schotelt Sevendays.nl je deze week elke dag een aantal mediatips voor. Al onze artikelen over mediawijsheid vind je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren