Hoe jonger, hoe ongezonder

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Gitte Hessels
Gitte
Hessels

Wat denk je: leef jij gezonder dan je ouders? Nee, waarschijnlijk niet! Dat is de belangrijkste conclusie die het RIVM donderdag trok na 21 jaar onderzoek te hebben gedaan naar overgewicht. Wat viel de wetenschappers nog meer op?

1. Hoe jonger, hoe ongezonder
In die 21 jaar volgden de onderzoekers een groep mensen van tussen de twintig en zestig jaar oud. Die kwamen uit vier verschillende generaties. Na al die jaren onderzoek bleek dat iedere nieuwe generatie steeds ongezonder werd dan de vorige. Ze kregen hierdoor steeds vaker gezondheidsproblemen, zoals een hoge bloeddruk of overgewicht.

2. Die gezondheidsproblemen waren de grootste veroorzakers van 'echte' ziektes
Dat soort symptomen van een ongezonde levensstijl kunnen op hun beurt weer voor ernstige hart- en vaatziektes of diabetes zorgen. Bij vier op de vijf mensen die ziek werden, kwam dat inderdaad door hun eerste gezondheidsproblemen.

3. Slechts een heel klein deel van de onderzochte personen kreeg het voor elkaar om wél lange tijd gezond te leven
‘Gezond’? Volgens de onderzoekers ben je gezond als je niet rookt, netjes op gewicht blijft en een lage bloeddruk hebt. Maar de meeste mensen hielden dit geen tien jaar vol. En laat dat nou net heel belangrijk zijn. Degenen die wél jarenlang helemaal gezond bleven, hadden namelijk zeven keer minder kans om een hart- of vaatziekte te krijgen. En da's knap, want...

4. Verleidingen zijn veel groter dan vroeger.
De onderzoekers denken dat dit de belangrijkste oorzaak is voor het probleem. Het is natuurlijk lekkerder om met de auto te worden gebracht, dan een heel stuk te moeten fietsen. En veel kinderen verkiezen een middagje gamen boven een paar uur buiten spelen.

Maar dikker worden doe je natuurlijk ook door véél en vooral ook ongezond te eten. Vaak gaat dat een beetje vanzelf, omdat fastfood, snoep en chips erg goedkoop is. En moeilijk te weerstaan: er worden steeds meer reclames uitgezonden waarvan je spontaan gaat watertanden... 

5. Jongeren weten één verleiding wel steeds beter te weerstaan 
Ze roken namelijk een stuk minder. En daar zijn de onderzoekers natuurlijk blij mee. Maar alleen minder roken is niet genoeg om gezond te kunnen leven. Meer bewegen en gezond eten, is nog steeds het devies.  

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis nieuws-app of neem een proefabonnement op de papieren 7Days!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren