dossier IS

Hoe is 't nu met… IS-bestrijder Ashley (23)?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Een half jaar geleden verdween de Australische Ashley Dyball (23) ineens. Hij bleek in Syrië te zitten om daar te vechten tégen IS. Zijn doodongeruste ouders besloten zelf naar Syrië af te reizen om hem terug te halen. Tevergeefs, Ashley bleef. Maar inmiddels heeft hij zich toch bedacht! 

Nadat de Australische regering had beloofd dat hij niet aangehouden zou worden, besloot hij terug te komen. Vorige week werd hij door zijn dolblije ouders verwelkomd op het vliegveld van Brisbane.

Ashley verdween een half jaar geleden zonder afscheid te nemen van vrienden en familie. Ook zijn beste vriend Reece Harding was plotsklaps vertrokken. Pas na een paar weken werd duidelijk waar de twee uithingen: ze waren naar Syrië vertrokken.

Niet om daar als jihadi’s voor IS te strijden maar juist om aan de kant van Koerdische strijders te vechten tégen IS. Voor Reece eindigde het avontuur al snel dramatisch. Hij liep op een bermbom en was op slag dood.

Ingewikkelde reis
Iedereen die Ashley kende, was verbijsterd toen bekend werd dat hij naar Syrië was vertrokken. Die doodgewone Ashley, die totaal niet in politiek geïnteresseerd was? Die opgroeide in een doorsnee gezin in Brisbane? Die het liefst hele dagen gewichtheffend in de sportschool doorbracht? Die vooral zijn auto en de power van zijn stereo-installatie belangrijk vond?

Via Facebook gaf hij een korte verklaring: ‘Ik kon gewoon niet meer achterover blijven leunen en toezien hoe IS onschuldige vrouwen en kinderen afslacht. Ik voel me verplicht daar iets aan te doen.’

Ouders naar Syrië
Zijn doodongeruste ouders wilden maar één ding: hun zoon terug naar huis halen. Met een Britse cameraploeg in hun kielzog vertrokken ze afgelopen herfst naar Syrië.

Een ingewikkelde reis, want Ashley zat midden in oorlogsgebied. Met hulp van de meereizende journalisten lukte het hem te vinden.

 

Humanitair werk
Het weerzien verliep emotioneel. Ashley was verbijsterd maar dolblij om zijn ouders weer te zien. Maar tot hun enorme teleurstelling piekerde hij er toen niet over om terug naar Australië te komen.

Het zag er namelijk naar uit dat hij daar op dezelfde manier zou worden behandeld als jihadi’s die hebben gevochten voor IS. Hij zou dan meteen de gevangenis in hebben gemoeten. Gelukkig voor Ashley en zijn ouders heeft de Australische regering nu toch anders besloten.

‘Hier ben ik een held’
In het gefilmde gesprek met zijn ouders was duidelijk te zien dat hij zwaarbewapend was. Maar zelf beweerde Ashley dat hij in Syrië vooral ‘humanitair werk’ doet. Zo zei hij landmijnen onschadelijk te maken waardoor de lokale bevolking weer veilig naar huis kon terugkeren.

‘Ik kan ze hier niet in de steek laten’, zet hij tijdens het gesprek, ‘Hier ben ik een held, in Australië word ik behandeld als terrorist.’

Maar gelukkig had het verhaal deze week een happy end. Ashley is weer thuis, hoeft niet naar de gevangenis en kan weer gewoon gaan gewichtheffen en racen in zijn auto.

Hier de beelden van zijn thuiskomst:

Anti ISIL fighter Ashley Dyball released without charge

Zo rond de jaarwisseling van 2015 blikt 7Days terug met jongeren die afgelopen jaar in het nieuws waren. Hoe gaat het nu met ze? De hele reeks met terugblikinterviews vind je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten