De nieuwe briefjes zien er anders uit.

Hoe zit dat met die nieuwe 100- en 200-euro biljetten?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Georgia Oost
Georgia
Oost

De Europese Centrale Bank is bezig met het maken van nieuwe, kleinere biljetten van 100 en 200 euro. De briefjes hebben een heel ander uiterlijk: ze zijn smaller, hebben meer veiligheidskenmerken en hebben een andere kleur. 3 vragen (én antwoorden) over dit nieuwe geld.

1. Hoe zien de nieuwe briefjes eruit?

Het groene briefje van honderd euro en het goudgele tweehonderd eurobriefje hebben beide een speciaal smaragdgroen cijfer. Daarnaast is er een hologram met kleine eurotekens en is er een portret van de mythologisch figuur Europa. De briefjes zijn ook smaller, waardoor ze makkelijker in je portemonnee passen en dus langer meegaan.

2. Wat gebeurt er met de oude briefjes?

De oude briefjes worden langzaamaan niet meer gemaakt en op een gegeven moment zijn ze ook niet meer geldig. De dag dat ze niet meer geldig zijn wordt ruim van tevoren aangekondigd door de Europese Centrale Bank, zodat iedereen zijn of haar oude briefjes op tijd in kan ruilen bij de bank.

3. Waarom wordt het 500 euro biljet niet vernieuwd?

Het biljet van vijfhonderd euro wordt niet vernieuwd. De Europese Centrale Bank heeft besloten om dat biljet niet meer te gaan drukken. Dat noem je ‘uitfaseren’: langzaam stoppen met het maken van dit briefje. Het 500-biljet is vooral erg populair onder criminelen, dus door het afschaffen van dit biljet wordt het lastig gemaakt voor criminelen om te onderhandelen.

Anderen lazen ook: Geld maakt mij niet gelukkig.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren