ANP

Hoe zit dat met die nieuwe Kinderpardon-regels?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Na uren vergaderen zijn fractievoorzitters van de regeringspartijen eruit. De regels voor het Kinderpardon gaan veranderen. Drie vragen en antwoorden.

1. Wat was er mis?

Al jarenlang is er kritiek op het Kinderpardon (de regel die ervoor zorgt dat asielzoekerskinderen die al meer dan vijf jaar in Nederland wonen, hier mogen blijven) omdat de eisen te streng zouden zijn. Die zorgen ervoor dat er bijna niemand voor in aanmerking komt. Tot kort geleden wilden alleen D66 en ChristenUnie dat de regels versoepeld zouden moeten worden. VVD en CDA wilden dat niet, maar vorige week draaide CDA bij en werd het drie tegen één. VVD bleef vasthouden aan de plannen in het regeerakkoord, waarin staat dat de regeling niet gaat veranderen. Toch is er nu een compromis gesloten. De regels veranderen, maar op langere termijn wordt het Kinderpardon afgeschaft.

2. En wat wordt er anders?

Er is afgesproken dat de regeling minder streng wordt, zodat meer asielzoekerskinderen (die nu al jaren in Nederland wonen) toch een verblijfsvergunning kunnen krijgen. Een groep van 700 kinderen zal opnieuw worden beoordeeld. Waarschijnlijk mag daar ongeveer 90% van blijven. Omdat de ouders van deze kinderen dan ook een verblijfsvergunning moeten krijgen, komt het totaal uit op zo'n 1300 kinderen en volwassenen. Ook de rol van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wordt anders. Zij krijgen meer geld (dertien miljoen!) om procedures in de toekomst sneller te maken, zodat asielzoekerskinderen niet jarenlang in onzekerheid zitten. Ook krijgt de IND in de toekomst het laatste woord. Waar eerst alleen staatssecretaris Harbers een uitzetting op het laatste moment kon tegenhouden, is dat nu aan de IND.

3. Wat zijn de reacties?

Niet alleen de regeringspartijen zijn blij dat er een akkoord is, ook de organisaties die zich hebben ingezet voor een ruimer Kinderpardon zijn blij met de deal. #BOOS-presentator Tim Hofman kwam in november met de documentaire Terug Naar Je Eige Land en een handtekeningenactie. 'Het is heel goed nieuws', liet hij weten aan ANP. 'Maar ik geloof het eigenlijk pas als Nemr met een verblijfsvergunning in zijn handen staat.' Diezelfde Nemr (één van de asielzoekerskinderen uit zijn documentaire, red.) reageerde zelf ook op het nieuws. 'Het is eindelijk gebeurd, ik ben zo erg trots', zei hij in een bedankvideo op Twitter.

#Nemr 1548844416

Het akkoord is ook goed nieuws voor Seyran en Warduhi. Zij zitten - samen met hun ouders en zus Hayarpi - al maanden vast in een kerk, omdat ze uitgezet dreigden te worden. De familie maakt gebruik van het kerkasiel. Volgens deze oude regel mogen mensen tijdens een kerkdienst niet worden opgepakt. Maar aan die non-stop kerkdienst komt vandaag een einde omdat het gevaar is geweken.

Anderen lazen ook: Hoe zit dat nu met die petitie van Tim Hofman? of Seyran en Warduhi zitten 'opgesloten' in een kerk.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren