vlag

Hoera! Het is Paarse Vrijdag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Heb je vandaag de kleur paars vaker gezien dan normaal? Dat kan! Het is namelijk Paarse Vrijdag, de dag waarop scholen in Nederland paars kleuren om aandacht te vragen voor LHBTI-leerlingen. 

Paarse Vrijdag is een dag voor alle lesbische, homoseksuele, biseksuele, trans- en intersekse (LHBTI) leerlingen. Door paars te dragen laten scholieren zien dat ze iedereen accepteren, ongeacht geslacht of geaardheid. En dat is hard nodig blijkt uit onderzoek. Want meer dan de helft van de LHBTI-leerlingen is het afgelopen jaar gepest vanwege hun geaardheid.

Paarse taart

Op veel Nederlandse scholen wordt vandaag voorlichting gegeven of flyers uitgedeeld. Maar ook zijn er scholen die alles paars versieren, paarse taart bakken of tijdens de pauze een schoolfeest geven. Deze activiteiten worden meestal georganiseerd door de GSA (Gender & Sexuality Alliance, red.), een groep scholieren die zich inzet voor de acceptatie van LHBTI-leerlingen. Door Paarse Vrijdag te organiseren hopen de GSA’s dat alle leerlingen zich prettig voelen om zichzelf te zijn op school. 

Wist je dat?

  • Sinds 2010 vieren we in Nederland elke tweede vrijdag van december Paarse Vrijdag.
  • De kleur paars verwijst naar de paarse strook in de regenboogvlag? Die staat symbool voor ‘spirit’. De dag is ook afgeleid van het Amerikaanse Spirit Day.
  • Meer dan de helft van de LHBTI-leerlingen het afgelopen jaar is gepest vanwege hun geaardheid?
  • Onder jongeren de acceptatie van homoseksualiteit lager ligt dan onder volwassenen?
  • Bijna één op de vier jongens en één op de vijf meisjes niet uit de kast durft te komen? 
  • Op ongeveer 80% van de scholen een GSA actief is?

GSA Netwerk 1512569723

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Het grote Paarse-Vrijdag-woordenboek.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren