sms

Hoera, SMS bestaat 25 jaar!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Katrien Hoekstra
Katrien
Hoekstra

‘Merry Christmas!’ Dat waren de eerste woorden die er per SMS-bericht zijn verstuurd. En zondag was dat precies 25 jaar geleden. 

Volwassenen van nu zullen het zich misschien nog wel herinneren: die allereerste mobiele telefoons die zo groot waren dat ze je nauwelijks ‘mobiel’ kon noemen. Ze zaten ingebouwd in een auto. Of je had er een stevige schoudertas voor nodig om hem te vervoeren. Ook bestond er nog geen snelle, gratis manier om berichtjes naar elkaar te sturen, zoals WhatsApp of Messenger.

Nummertoetsen

Met eindeloos geduld drukte je ieder lettertje in, via het alfabet dat boven je nummertoetsen stond. Voor de letter 'O' alleen al moest je drie keer op de '6' drukken. Na de komst van betaalbare smartphones stapten mensen massaal over op WhatsApp. Toch stuurt ongeveer driekwart van de Nederlanders meer dan eens in de drie maanden een SMS'je. In 2010, was dat 87 procent.

Meer getallen

- 1992: eerste sms verstuurd door Neil Papworth. Hij ontwikkelde software voor Vodafone.
- 2010: jaar met meest verstuurde smsjes: meer dan 10 miljard
- Er bestaat een wereldkampioenschap sms'en. In 2010 won het team uit Zuid-Korea met 7,25 karakters per seconde.
- De Nokia-beltoon die klinkt als je een SMS'je binnen krijgt (3 korte piepjes, 2 lange en weer 3 korte) is morsecode voor de letters SMS. 

Nokia old short message service (sms) tone 2

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Geheime boodschappen via teletekst

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren