Theo Thijssen, Martha Heesen
Boeken

Hoera voor Heesen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Feest voor schrijfster Martha Heesen vandaag. Begin dit jaar hoorde ze al dat ze de Theo Thijssen-prijs had gewonnen, maar pas nu wordt deze uitgereikt in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. De bijzondere prijs wordt maar eens in de drie jaar uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van zestigduizend euro. Heesen schrijft mooie verhalen voor fijnproevers over vroegwijze pubers. Deze drie mag je niet missen.

Biezel
Bies is een fantasierijk meisje dat zich van alles in haar hoofd haalt. Ze is verhuisd naar een plek buiten het dorp aan een slingerende landweg. Op weg naar huis fantaseert ze dat er woudspoken in het bos zitten of dat ze dorpsgekken tegenkomt. Bies is gek op geheimen en daarom heel erg nieuwsgierig naar haar buurvrouw. Er wordt gefluisterd dat ze in de oorlog contact had met een Duitser. Hoe zit dat precies? Een bijzonder verhaal over een meisje met een enorme verbeeldingskracht.

Querido, € 14,99, 128 blz. (11+)

Toen Faas niet meer thuis kwam
Een dun, maar aangrijpend boekje dat zich helemaal binnen één dag afspeelt. Petrus’ moeder is dood, zijn toch al aparte broertje Faas gaat zich steeds vreemder gedragen en zijn vader kan het allemaal niet meer aan. Dan zit Faas doodleuk te tekenen op het dak, langs de waterkant of op andere verlaten plekken. En Petrus er maar achteraan fietsen om hem weer te vinden. Op een nacht komt Faas niet meer thuis en slaan bij iedereen de stoppen door. Een prachtig verhaal over een jongen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel in een lastige gezinssituatie.

Querido, € 12,50, 88 blz. (15+)

Bajaar
In het beschrijven van familieverbanden is Marta Heesen op haar best. Bajaar gaat over Julia die met haar vijf zussen en haar strenge oma op het Brabantse platteland woont. De Tweede Wereldoorlog is voorbij, hun moeder is dood en de meisjes wachten ongeduldig op nieuws van hun vermiste vader. Op een nacht schopt er een paard tegen de achterdeur. Ze noemen hem Bajaar en als Julia op zijn rug rijdt, ziet de wereld er ineens anders uit. Een mooi familieverhaal met een sprookjesachtig randje, waarin het leven lijkt stil te staan in afwachting van die ene brief.

Querido € 13,95, 144 blz. (15+)

Martha Heesen schreef bijna ongemerkt meer dan twintig jeugd- en jongerenboeken bij elkaar. 'Een oeuvre om stil van te worden', schreef de jury van de Theo Thijssen-prijs. In 2012 won ze de Gouden Lijst voor Bajaar.

 

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden