Hoeveel drugs gebruiken Nederlandse scholieren?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jelger
Woudstra

Nederlandse scholieren tussen de 15 en 16 jaar proberen minder vaak drugs dan veel van hun leeftijdsgenoten in andere Europese landen. Dat blijkt uit een groot onderzoek. Scholieren in Bulgarije experimenteren er daarentegen juist wél op los. De belangrijkste cijfers op een rijtje!

Het Europese waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA) onderzocht in dertig landen het drugsgebruik onder jongeren en jongvolwassenen (15 tot 34 jaar). Aan de jongste deelnemers aan het onderzoek vroegen ze niet of ze regelmatig drugs gebruiken. Wel of ze een bepaalde drug weleens hebben geprobeerd.

Niet experimenteel

Bij zowel MDMA (ecstasy), canabis als cocaïne komen de Nederlandse scholieren niet als bijzonder experimenteel uit de bus. In vergelijking met leeftijdsgenoten uit andere landen probeert slecht een kleine groep jongeren deze drugs uit. Dat verandert als ze ouder worden. Nederlandse jongvolwassenen scoren namelijk wél hoog op drugsgebruik. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op 7Days!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren