Hoeveel jongeren hebben luizen?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) worstelt al jaren met vragen over hoofdluis. Ouders en journalisten bellen steeds met vragen als: hoe vaak komen luizen voor? En: hebben meisjes er vaker last van dan jongens? Om het uit te zoeken, begonnen het RIVM een paar maanden geleden met een groot luizenonderzoek. Een paar van de eerste resultaten op een rij. 

  • Kinderen tussen 8 en 12 jaar hebben het vaakst hoofdluis: 12 op de 100.000 hebben er last van.
  • Bij 13- tot 16-jarigen komt hoofdluis voor bij 8 op de 100.000 jongeren
  • Hoofdluis komt ongeveer drie keer zo vaak voor bij meisjes (12%) als bij jongens (4%). Waarschijnlijk doordat meisjes vaak langer haar hebben 
  • In de leeftijdsgroep 13 tot 16 jaar komt luis ongeveer 15 keer vaker voor bij meisjes dan bij jongens! Dat komt waarschijnlijk door het verschil in haarlengte én verschil in gedrag. Meisjes hebben waarschijnlijk meer lichamelijk contact met elkaar dan jongens. Ze knuffelen vaker en houden slaapfeestjes.
  • Gel en haarlak beschermen je tegen hoofdluis. Jongens die gel gebruiken, hebben iets minder vaak hoofdluis dan jongens die geen gel gebruiken (3% tegenover 6%). Hetzelfde geldt voor meisjes die haarlak gebruiken vergeleken met meisjes die geen haarlak gebruiken (7% versus 13%). 
  • Er is geen verschil tussen gezinsleden met dik of dun haar, of slag of steil haar.

Dit zijn de eerste resultaten van het online luizenonderzoek van RIVM, waaraan meer dan driehonderd gezinnen meedoen. Elke maand melden ze of er hoofdluis voorkomt in hun gezin. Het onderzoek loopt nog even door, zodat de onderzoekers kunnen bekijken of er verschillen zijn per seizoen en per jaar. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren