bellingcat

Hollandse film over Bellingcat wint prijs

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

De docu Bellingcat - Truth in a Post-Truth World heeft dinsdag in New York een Emmy Award gewonnen. En daar zit een Nederlands tintje aan want de regisseur is Hans Pool. Waar gaat zijn docu over? En wat is Bellingcat ook alweer?

Pool volgt in zijn documentaire een tijd lang de vaste kern van Bellingcat op de voet. Je leert de digitale speurneuzen die de feiten van het fake news proberen te scheiden steeds beter kennen. En hun manier van werken ook.

Slimmerds

Bellingcat begon ooit heel klein. Met een Brit achter z'n laptop. Inmiddels is het uitgegroeid tot een groot internationaal en invloedrijk netwerk van onderzoekers. Die Brit, dat is Elliot Higgins. Hij begon in 2012 met een blog, Brown Moses, waarop hij z'n onderzoek beschreef naar internetfilmpjes over de Syrische burgeroorlog. In veel gevallen wist hij de plaatsen en gebruikte wapens van raketaanvallen op burgers te achterhalen. Higgins bedacht dat er nog veel meer onthuld kon worden als hij zijn krachten zou bundelen met andere slimmerds. Met dit idee richtte hij in 2014 het online platform Bellingcat op. Nu werken er twee handen vol vrijwilligers uit verschillende landen mee. Eventuele onkosten worden betaald door donateurs.

Still uit de docu
Digitale sporen

De speurneuzen bestuderen vanachter hun bureau openbare bronnen op internet (open source) om bewijsmateriaal te vinden voor internationale misdaden, conflicten en mysterieuze zaken. YouTube-filmpjes, uitingen op social media, kaarten en satellietbeelden van Google Earth, onderzoeksrapporten, verhalen van ooggetuigen… Al die online gegevens koppelen ze aan elkaar in de hoop dat de uitkomst kan helpen een zaak op te lossen. Digitale sporenverzamelaars dus.

Christiaan Triebert - videostill
Onthullingen

Geruchtmakende zaken zijn het leveren van bewijs dat de BUK-raket waarmee vlucht MH17 in 2014 werd neergeschoten afkomstig was van een Russische legerbrigade uit Koersk. En het achterhalen van de identiteit van twee verdachten die achter de vergiftiging zaten van de Russische ex-spion Skripal en zijn dochter eerder dit jaar in het Britse Salisbury. Vorig jaar won de Nederlander Christiaan Triebert de Innovation Award van de Europese Persprijs. Hij reconstrueerde het verloop van de staatsgreep in Turkije van 2016 aan de hand van WhatsApp-berichten. Inmiddels werkt Triebert bij een onderzoeksteam van de The New York Times dat volgens de Bellingcat-methode werkt. Onlangs kwamen Triebert en zijn team met bewijzen naar buiten dat Russische militairen meerdere ziekenhuizen in Syrië hebben gebombardeerd. Een grote oorlogsmisdaad. Deze week legde Triebert in De Wereld Draait Door uit hoe ze precies te werk gaan.

Eliot Higgins  Videostill
Higgins ziet toekomst in Bellingcat in deze tijden van nepnieuws en desinformatie, blijkt uit een interview dat hij een tijd geleden aan NRC gaf. ‘Het zal altijd nodig blijven om de waarheid met feiten te achterhalen. En we helpen altijd degenen aan de andere kant.’ Daarmee bedoelt Higgins de slachtoffers. Bellingcat wordt wel eens ‘de horzel in de pels van de grootmachten’ genoemd. Vandaar de naam. Als de kat een belletje om krijgt zijn de muizen veilig. Al het onderzoek is te vinden op de site van Bellingcat.

Dit is de trailer: 

Bellingcat: Truth in a Post-Truth World | Trailer

Nog een prijswinnaar

Er was trouwens nóg een Hollandse winnaar tijdens de Emmy's. De documentaire van Roozbeh Kaboly Dance or Die kreeg er ook eentje. Die gaat over de jonge Syrische danser Ahmad Joudeh die bij het Nationale Ballet in Amsterdam terechtkomt.

Anderen lazen ook: Zijn we in cyberoorlog met de Russen, en wat is het?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden