'Holleeder wilde Peter R. de Vries laten vermoorden'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Crimineel Willem Holleeder zou plannen hebben gemaakt om misdaadjournalist Peter R. de Vries te laten vermoorden. Daar verdenkt het Openbaar Ministerie (OM) hem van. Ook zijn twee zussen zouden op Holleeders dodenlijst staan.

Afpersing, bedreiging, opdracht geven tot moord: het is Willem Holleeder allemaal niet vreemd. Bij een zitting in de rechtbank vandaag bleek dat de Amsterdamse crimineel vorig jaar plannen had gemaakt om zijn zussen en journalist Peter R. de Vries om te laten leggen. Dat deed hij in het geniep, terwijl hij in een zwaar bewaakte gevangenis in Vught zat.

Moordplannen
Volgens het OM zou Holleeder via twee andere gevangenen in Vught geprobeerd hebben om de moordaanslagen te plannen. Fluisterend, buiten het oog van de beveiligingscamera's, werd druk onderhandeld. Holleeder zou zeventigduizend euro per moord over hebben. Door telefoontjes kwam de politie achter de moordplannen van Holleeder.

Wat heeft Willem Holleeder allemaal uitgespookt? Hier vind je een overzicht van zijn misdaden.

Waarom wil Holleeder zijn zussen laten omleggen?
Het zijn 'verraders'. Dat zegt de crimineel over zijn twee zussen, Astrid en Sonja. In 2013 zochten zij contact met de politie. Zij willen dat hun broer voorgoed achter de tralies verdwijnt. 'Een psychopaat', noemen ze hem, die hun leven tot een hel heeft gemaakt.

Zus Sonja heeft nog een extra reden om haar broer te haten: hij zou vermoedelijk betrokken zijn bij de moord op Cor van Hout in 2003. Dat was niet alleen een vroegere vriend van Holleeder, maar ook de man van Sonja. 

In 2015 gaven de twee zussen grote interviews, waarin zij vertelden hoe ze jarenlang door hun broer werden bedreigd en afgeperst. Ze hadden stiekem geluidsopnames gemaakt, waaruit dat blijkt. Die worden nu in de rechtszaal gebruikt als bewijs. Het is Holleeders bloedeigen familie die het hem nu heel moeilijk maakt.

Waarom wil Holleeder journalist Peter R. de Vries laten omleggen?
Een misdadiger en een misdaadjournalist, dat is geen goede combinatie. Peter R. de Vries, die vroeger ook nog bevriend was met Cor van Hout, volgt Holleeder al op de voet sinds de beroemde Heinekenontvoering. De misdaadjournalist schreef er een boek over, dat een paar jaar geleden werd verfilmd. Daar was Holleeder niet blij mee.

Net uit de gevangenis ging hij langs bij De Vries: zijn naam mocht niet in de film. De misdaadjournalist deinsde niet terug, waarop Holleeder hem met de dood bedreigde. Een paar dagen later bood Holleder zijn excuses aan, maar helaas: De Vries stapte alsnog naar de politie. Vier maanden cel kreeg Holleeder, en omdat hij zijn proeftijd had geschonden, mocht-ie nog langer blijven. Dat maakte Holleeder nog kwader.

Voor de rechter
Holleeder staat op dit moment weer voor de rechter, omdat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij moorden in de Amsterdamse onderwereld. Of het OM hem nog gaat aanklagen voor zijn moordplannen, is nog niet bekend.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren