Homohuwelijk over de hele wereld

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Het Witte Huis lichtte op in de kleuren van de regenboog. Sinds vrijdag is het homohuwelijk in alle staten van Amerika mogelijk. 'Een grote stap op weg naar meer gelijkheid', noemde president Obama dat besluit van het Hooggerechtshof. Het homohuwelijk is bezig met een opmars over de wereld. Of lijkt dat alleen maar zo?

Nederland had in 2001 de primeur: in ons land werd het eerste homohuwelijk ooit gesloten. Inmiddels mogen homostellen in 22 landen trouwen, met de Verenigde Staten als nieuwste aanwinst. Maar sommige landen moeten (nog) niets van het homohuwelijk hebben. In 77 landen is homoseksualiteit zelfs strafbaar. Tijd voor een bezoekje aan zeven landen.

1. Australië
'Het volk mag beslissen over het homohuwelijk!' Dat was het idee van de Australische oppositieleider Bill Shorten vorige maand. Hij had gezien hoe een referendum een succes werd in Ierland. Het huwelijk moet niet voor man en vrouw zijn, maar voor twee mensen - alle combinaties mogelijk. Premier Tony Abott wees het plan af. 'We hebben het er later nog wel eens over.' Het homohuwelijk ligt gevoelig in Australië. Eind 2013 besloot de hoofdstad Canberra om op eigen houtje het homohuwelijk in te voeren. De regering was daar niet blij mee en ging naar de rechter. Zijn oordeel: mag niet. De 27 homokoppels die al 'ja' hadden gezegd kregen nu 'nee' te horen. Ook niet alle inwoners zitten op een homohuwelijk te wachten. Een heterostel maakte onlangs bekend te willen scheiden als homo's mogen trouwen. 'Een huwelijk is dan niks meer waard.'

2. Italië
Wist je dat de Romeinse keizer Nero, naar het schijnt, met een man getrouwd was? Nu, zo'n tweeduizend jaar later, is dat in Italië niet meer mogelijk. De Italiaanse regering wil eind dit jaar een samenlevingscontract voor homostellen invoeren. Maar veel Italianen gruwelen bij het idee. Vorige week nog gingen 400.000 mensen de straat op in Rome, om te protesteren tegen het homohuwelijk. 'Verdedig onze kinderen' en 'families redden de wereld' stond op de spandoeken.


3. Oeganda
Het is waarschijnlijk het laatste land waar het homohuwelijk zal worden ingevoerd, als dat ooit al zal gebeuren. In Oeganda is, net als in 53 andere Afrikaanse landen, een relatie tussen mensen van hetzelfde geslacht verboden. Vorig jaar werd er een anti-homowet geïntroduceerd in Oeganda. Het buitenland was boos. De Oegandezen trokken zich er niets van aan: homoseksualiteit is een zonde en moet worden uitgebannen.

4. Iran
Het is niet echt een titel waar je trots op mag zijn: 'meest homo-onvriendelijke land ter wereld'. Iran vindt het niet erg. Voor homoseksuele relaties en seksuele handelingen geldt daar de doodstraf. Ook in Mauritanië, Soedan, delen van Somalië en Nigeria, Jemen en Saoedi-Arabië kun je worden opgehangen, als ze ontdekken dat je homo bent.

5. Rusland
De Russische president Poetin zette in 2013 trots zijn handtekening onder een nieuwe wet. Daarin staat dat 'homoseksuele propaganda' verboden is. Jongeren mogen geen informatie krijgen over homoseksualiteit. Wie dat toch doet, krijgt een boete of gevangenisstraf. De wet heeft tot meer geweld tegen homo's geleid in Rusland. De EU en de VN willen dat de wet zo snel mogelijk wordt afschaft, maar hé, je kent Poetin: die doet wat hij zelf wil.


6. Duitsland
Veel van onze buurlanden hebben het homohuwelijk ingevoerd, op Duitsland na. Vreemd. De reden? Bondskanselier Angela Merkel is zelf niet zo'n voorvechtster van het homohuwelijk. 'We hebben andere dingen aan ons hoofd', zegt ze. Griekenland redden, bijvoorbeeld. Dat het er ooit van moet komen, is in Duitsland wel duidelijk.

7. Verenigde Staten
Oké, het homohuwelijk mag dan nu officieel legaal zijn, het betekent niet dat iedereen meteen voorstander is. Veel conservatieve politici noemen het een 'gevaar voor de democratie' en zullen er de komende maanden alles aan doen om de beslissing terug te draaien. Sommige inwoners willen zelfs naar Canada verhuizen vanwege de wetswijziging. Dikke pech: in Canada bestaat het homohuwelijk al tien jaar.

Op de hoogte blijven van het nieuws? Meld je aan voor onze gratis WhatsAppdienst, of neem een proefabonnement op 7Days.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren