Yulin Dog Festival

Honden gered van barbecuefeest

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

De protesten tegen het jaarlijkse hondenvleesfeest in Yulin, dat gisteren begon, worden met de dag sterker. Miljoenen mensen tekenden al een petitie tegen deze Chinese traditie. Deze week gingen dierenactivisten naar de stad. Ze wilden proberen honden te bevrijden voordat ze op een bordje zouden eindigen. En dat lukte.

De activisten, medewerkers van de internationale dierenrechtenorganisatie Humane Society, gingen maandagochtend vroeg naar een slachthuis in een buitenwijk van Yulin. Het lukte hen om twintig honden te kopen van de slagers. Een week eerder wisten de activisten 34 honden en katten te bevrijden uit een ander slachthuis.

Yulin Dog Festival

Verwaarloosd
'Die dieren zaten samengepakt in kleine hokjes in een zinderende hitte', meldt Humane Society-directeur Adam Parascandola op de website van de organisatie. Parascandola was zelf bij de bevrijdingsactie. Die dieren zagen er volgens hem erg verwaarloosd en dorstig uit.

De activisten hebben alle bevrijde honden en katten naar een dierenopvang gebracht. Daar worden ze door een dierenarts onderzocht en opgelapt. Parascandola: 'Fijn om te weten dat deze dieren nu de liefde krijgen die alle dieren verdienen.'

Gesloten
Humane Society probeert al jaren voor elkaar te krijgen dat het Dog Meat Festival verboden wordt. Volgens Peter Li, een Chinese medewerker van de dierenorganisatie, lijken de acties steeds meer succes te hebben. 'De verkoop van hondenvlees in China is duidelijk aan het dalen.'

Volgens Li zijn er minder hondenkraampjes op de markt in Yulin dan voorgaande jaren. En het slachthuis waar Humane Society vorig jaar filmde met een verborgen camera en waar de dieren afschuwelijk werden behandeld, is nu gesloten. En, zegt Li: 'Op veel restaurants is het woord 'hond' nu overgeschilderd of beplakt met tape.'

Humane Society heeft Kelly Osbourne ingezet. Zij vraagt in dit campagnefilmpje aandacht voor #StopYulin:

Would you eat your dog?

Ook de Amerikaanse Animal Hope&Wellness Foundation voert actie tegen Yulin met een filmpje vol celebs. Pas op: heftige beelden.

COMPASSION PROJECT PSA - ANIMAL HOPE & WELLNESS FOUNDATION

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren