Dossier vluchtelingen - In beeld

Hongaarse grens dicht. En nu?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

‘We gooien de grens bij Servië dicht.’ Dat besloot Viktor Orbán begin deze week. De Hongaarse premier is het zat dat duizenden vluchtelingen via zijn land naar Oostenrijk en uiteindelijk Duitsland reizen. Het sluiten van de grens heeft flinke gevolgen. Welke? Dat zie je hier in woord en beeld.

Agenten en militairen bewaken nu het Hongaarse grensgebied.

Zo’n 155.000 vluchtelingen zijn dit jaar al via Hongarije naar Duitsland gereisd. Deze vluchtelingen (vooral mensen uit Syrië, Afghanistan en Eritrea) komen Europa binnen in Italië of Griekenland. En dan kiezen velen van hen de zogeheten Balkan-route. Al eerder liet de rechtse premier Orbán merken dat hij niet zit te wachten op die mensenstroom. Het is vooral een probleem van de Duitsers met hun enorme asielvriendelijkheid, aldus Orbán. En dus hij liet een hoog hek bouwen langs de gehele grens met Servië. Dat hek is nu bijna klaar en maandag sloot Orbán de grens potdicht af. Daar liet hij speciale wetten voor aannemen.

Sommige vluchtelingen konden nog een snelle sprint trekken om de grens over te steken. Vele anderen kwamen te laat.

Zij wachten in tentjes af of de grens misschien toch weer opengaat.

Hun leefomstandigheden zijn vreselijk. Servië waarschuwt voor mensonterende toestanden, want voorzieningen zoals bedden en toiletten zijn er nauwelijks.

Uit wanhoop proberen sommige mensen onder het hek door te komen. Maar wie dat doet, wordt zonder pardon gearresteerd.

Woensdag braken bij de grens in Röszke rellen uit. Asielzoekers zouden met stenen hebben gegooid naar agenten. De Hongaarse politie zette traangas en een waterkanon in waarna de onrust nog groter werd.

Hongarije laat nog wel vluchtelingen binnen. Maar mondjesmaat. Alleen de mensen die eerst in Servië asiel hebben aangevraagd voor Noord-Europa, mogen erin. En alle mensen die nog in kampen in Hongarije verblijven, moeten ook weg. In de nacht van maandag op dinsdag werden grote groepen mensen van hun bed gelicht en met bussen naar Oostenrijk vervoerd, zegt de UNHCR. De VN-vluchtelingenorganisatie en ook andere organisaties voor mensenrechten zijn woedend dat Hongarije de grens heeft gesloten. En de manier waarop Hongarije de mensen behandelt is 'onacceptabel', zegt VN-topman Ban Ki-Moon.

Veel vluchtelingen kiezen nu een andere weg door de Balkan. Op Facebook zijn al talrijke Avoid Hungary-pagina’s te vinden waar alternatieve routes worden uitgelegd. Bijvoorbeeld via Servië door Kroatië en Slovenië naar Oostenrijk. Die route kan wel gevaarlijk zijn. In het grensgebied tussen Servië en Kroatië liggen namelijk nog duizenden mijnen, van een oorlog in de jaren negentig. Kroatië heeft nu pijlsnel explosievenexperts naar het oostelijke grensgebied gestuurd om te voorkomen dat er slachtoffers vallen.

Of Kroatië de toestroom aan zal kunnen, is nog even afwachten. Het land is van plan alle vluchtelingen onder te brengen in tijdelijke opvangruimtes zodat iedereen eerst geregistreerd kan worden. ‘Het is nu nog vrij rustig, maar we bereiden ons voor want de ontwikkelingen gaan snel’, zei een woordvoerder woensdag tegen de BBC.

Hoe zit het precies met de enorme stroom vluchtelingen? Alle informatie lees je in ons dossier vluchtelingen. Meer fotogalerijen van het nieuws vind je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren