HPV-vaccin is succes in VS

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Amerikaanse dokters zijn blij: het hpv-vaccin blijkt goed te werken. Die inenting moet voorkomen dat meisjes baarmoederhalskanker krijgen. Is het in Nederland ook zo'n succes?

Het HPV-vaccin is een prik om het humaan papillomavirus te bestrijden. Dat virus kan baarmoederhalskanker en nog tal van andere soorten kanker veroorzaken. Het is vooral gevaarlijk voor meisjes dus, helemaal omdat het virus gemakkelijk is over te dragen. 

Verenigde Staten
In de Verenigde Staten wordt de prik nu tien jaar gebruikt. Met resultaat, jubelt een Amerikaanse arts in de New York Times: het aantal HPV-gevallen onder tieners is met 64 procent gedaald. In de VS heeft nu zo'n veertig procent van alle meisjes tussen de 13 en 17 jaar het HPV-vaccin gekregen.

Er zijn dus minder meisjes met het virus, zo blijkt. Of er in de VS nu ook daadwerkelijk minder baarmoederhalskanker voorkomt, is nog niet helemaal zeker: dat kan pas later worden vastgesteld. Maar artsen denken van wel. Het HPV-virus is immers de boosdoener van de ziekte.

Nederland
Sinds 2009 is het HPV-vaccin ook in Nederland verkrijgbaar. Elk meisje van twaalf jaar krijgt een uitnodiging om de prik te halen.

In 2014 heeft zestig procent van de meisjes dat gedaan. Het nieuws uit de VS zou betekenen dat ook in Nederland het aantal meisjes met HPV afneemt.

Bijwerkingen
Hoewel het vaccin een succes lijkt, is er veel om te doen. De inenting zou veel bijwerkingen hebben. Zo zouden meisjes die de prik hebben gekregen lange tijd duizelig zijn, of heel erg moe. Maar volgens gezondheidsinstituut RIVM is nooit bewezen dat de prik nadelige gevolgen heeft.

Toch nemen sommige meisjes en hun ouders geen risico en bedanken ze voor de prik. Artsen hopen juist dat steeds meer meisjes zich laten inenten, en het liefst jongens ook. Baarmoederhalskanker kunnen zij natuurlijk niet krijgen, maar het hpv-virus kan ook mond-, keel- of peniskanker veroorzaken. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis nieuws-app of neem een proefabonnement op de papieren 7Days!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren