Sahara  Foto AFP

Huh? De Sahara was ooit een grote zee!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Nu is de Sahara de allergrootste woestijn op aarde en daardoor is het moeilijk voor te stellen. Maar ooit was deze gigantische zandvlakte een zee. Dat zeggen onderzoekers. Hoe weten ze dat?

De onderzoekers hebben een paar jaar geleden in een stuk Sahara (in het noorden van het Afrikaanse land Mali) fossielen van zeedieren gevonden. Ze zaten diep in het zand en de resten zijn zo'n 50 tot 100 miljoen jaar oud. De wetenschappers hebben de vondsten goed onderzocht en maakten laatst de resultaten bekend. Wat blijkt? De fossielen zijn van grote vissen en zeeslangen geweest die op deze plek in een grote zee moeten hebben rondgezwommen.

Illustratie: American Museum of Natural History

Deze dieren zouden ooit in de 'Sahara-zee' hebben geleefd.

Onveilig in Mali

Het team onderzoekers (uit Mali zelf en uit Amerika en Australië) staat te popelen om snel terug te gaan naar Mali. Ze zijn ervan overtuigd dat er nog veel meer mooie fossielschatten te vinden zijn. En bewoners van het gebied hebben hen verteld dat ze ook weleens zeeschelpen vinden in het zand. Maar voorlopig zit een nieuwe speurtocht in het zand er niet in. Groepen rebellen strijden in Mali tegen elkaar om de macht en maken er de boel onveilig.

Anderen lazen ook: Fossielenspeurders doen supervondst in Amerika.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden