Kinderombudsvrouw

Hulp bij belangrijke beslissingen in je leven

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Soms nemen volwassenen belangrijke besluiten over jou. Dat kunnen je ouders of een leraar zijn, maar ook artsen, de rechter of de politie. Volgens Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer komen jongeren daarbij zélf vaak te weinig aan het woord. Daarom ontwikkelde ze een toolkit.

De keuze voor een bepaalde school, medische hulp, of bij waar je gaat wonen als je ouders gaan scheiden of als je niet langer thuis kunt wonen. Het zijn allemaal besluiten waar je volgens het Kinderrechtenverdrag ook zelf iets over te zeggen hebt.

Het Kinderrechtenverdrag bestaat uit 54 uitgangspunten en afspraken waaraan landen die het ondertekenen zich moeten houden. Ze gelden voor iedereen van 0 tot 18 jaar. 

Belangrijk

Morgen bestaat het Kinderrechtenverdrag precies dertig jaar. Voor Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer (2e van links op de foto hierboven) een mooi moment om een plan te presenteren waarin alles draait om de vraag wat het beste is voor kinderen en jongeren zelf. Ouders, leraren, artsen, agenten en hulpverleners bedoelen het meestal goed, zegt ze, maar vaak denken ze te weinig na over wat jongeren zèlf willen.

Daarom is er vanaf vandaag een toolkit. Daarin staat uitgelegd hoe volwassenen beslissingen nemen, maar ook wat je rechten zijn en hoe je kunt laten weten wat je belangrijk vindt. 

Kinderrechtenproof

Tegelijk met het stappenplan voor jongeren en kinderen zelf, presenteerde de organisatie een plan voor professionals. Ook helemaal kinderrechtenproof natuurlijk.

Anderen lazen ook: Er moet iets veranderen in de jeugdzorg.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren