I Amsterdam

'I Amsterdam': weghalen of laten staan?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Voor toeristen is het dé plek om een foto te maken: in, rondom en bovenop de grote rood-witte letters I Amsterdam. En juist daarom moeten ze weg, vinden politieke partijen in de hoofdstad. De letters zouden een symbool van het massatoerisme zijn geworden, terwijl Amsterdam al die miljoenen toeristen die de stad jaarlijks bezoeken helemaal niet aankan. 

Amsterdam bezwijkt bijna onder de toeristen: eind 2017 stond de teller op zo'n 21 miljoen bezoekers. Onderzoekers verwachten dat dat aantal de komende jaren alleen maar toeneemt. 

Groen Links stelde daarom vorige week voor om de letters I Amsterdam op het Museumplein en op Schiphol, weg te halen. Amsterdam heeft die promotie helemaal niet nodig, vindt de partij. 'Amsterdammers willen de greep op de stad terugkrijgen, city marketing staat juist voor de stad als product, en de greep van het grote geld', zei de fractievoorzitter.

Slecht idee

Het voorstel viel niet goed. Uit een peiling bleek 69% van de ondervraagden het een slecht idee te vinden om de letters weg te halen. Ook onder de kiezers van de Amsterdamse tak van Groen Links, was geen meerderheid voor het slopen van de letters.

Verbinding

Meteen na het voorstel werd ook een online petitie gelanceerd door Amsterdammers die vinden dat de letters moeten blijven: 'Wij willen dat de I amsterdam-signs, de op 1 na bekendste city marketing ter wereld (New York) blijft. Het staat voor verbinding tussen mensen van welke afkomst, geloof of seksualiteit dan ook. Het staat voor: Ik ben er. Ik mag er zijn. En samen zijn wij Amsterdam.'

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Gemeentemedewerkers voor de klas in Amsterdam.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren