Inenting

Iedereen tussen 14 en 18 jaar prik tegen meningokokken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Het kabinet wil volgend jaar 650.000 kinderen en jongeren extra inenten tegen de bacterie meningokokken. Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid vindt dat nodig omdat steeds meer mensen een infectie oplopen van meningokokken type W. Drie vragen over deze kwestie.

1. Wat is het?

Meningokokken type W is een bacterie die een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging kan veroorzaken. Het aantal besmettingen met meningokokken type W neemt snel toe. Vorig jaar waren er nog gemiddeld zes besmettingen per maand, maar dat is dit jaar al opgelopen naar gemiddeld tien keer per maand.

2. Hoe gevaarlijk is het?

De meningokokkenbacterie zit bij veel mensen in de neus- of keel zonder dat ze het merken. Maar als de bacterie in het bloed komt, wordt het gevaarlijk. Vooral baby's, tieners en ouderen zijn kwetsbaar. Sinds oktober 2015 zijn zeker 28 patiënten gestorven aan meningokokken type W, meldde het RIVM eind mei.

3. Wie moeten er ingeënt worden tegen deze bacterie?

De extra vaccinatieronde is voor iedereen die geboren is tussen 2001 en 2004. Het kabinet besloot vorig jaar al jongeren die veertien jaar worden de prik aan te bieden. Ook baby's van veertien maanden krijgen er eentje.

De staatssecretaris hoopt met deze extra inentingen dat eind volgend jaar alle jongeren tussen de veertien en achttien jaar te hebben ingeënt.

Lees hier meer over meningkokkenziekte en bekijk de video.

Anderen lazen ook: 7 fabels over prik tegen baarmoederhalskanker.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren