India deelt #SelfieWithDaughter

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

‘Maak een selfie met je dochter en laat iedereen zien hoe trots je op haar bent.’ Die oproep deed de Indiase premier Narendra Modi vorige week. De online campagne #SelfieWithDaughter blijkt een schot in de roos. Twitter stroomt vol met foto’s van vaders/moeders en hun dochter(s). En niet alleen uit India.

Misschien klinkt het je wat overdreven in de oren, dat ouders met de hele wereld delen hoe blij ze zijn met hun dochter. Maar in het land van Modi is het beslist geen overbodige luxe. In India hebben veel meisjes het moeilijk. Vooral op het platteland. Meisjes zijn maar lastig, is daar vaak de gedachte. Die kosten alleen maar geld omdat de eeuwenoude traditie wil dat ze uitgehuwelijkt wordt en dan moet de familie van de bruid haar schoonfamilie een geldbedrag geven, de bruidsschat.

Premier Narendra Modi

Selectief
Daarom krijgen veel Indiase ouders liever een jongen dan een meisje. Sommige zwangere vrouwen gaan zelfs speciaal een echo laten maken om te kijken wat het is. En als het een meisje blijkt te zijn, plegen veel stellen abortus. Volgens de Indiase wet mag zulke selectieve abortus niet, maar er zijn illegale klinieken waar het stiekem toch gebeurt.

Volgens een Britse studie uit 2011 zijn er tussen 1980 en 2010 mogelijk 12 miljoen ongeboren Indiase meisjes selectief geaborteerd. In veel districten worden er op elke duizend jongens maar achthonderd meisjes geboren. En als de meisjes toch geboren worden, ziet hun toekomst er vaak niet rooskleurig uit. Ze worden jong van school gehaald, uitgehuwelijkt, zijn slachtoffer van kinderarbeid of seksueel geweld.

Campagne
Premier Narendra Modi vindt het vreselijk dat er in zijn land veel mensen zo neerkijken op meisjes. Hij lanceerde de campagne 'Beti Bachao Beti Padhao' (Red de dochter, onderwijs de dochter) die zijn landgenoten ervan moet doordringen dat meisjes dezelfde rechten hebben als jongens. Zodat er een eind komt aan het 'tekort' aan meisjes en het afbreken van de zwangerschappen.

‘Wij hebben het recht niet onze dochters te doden’, zei Modi. De premier riep in een toespraak op de radio ouders op toch vooral mee te doen met de #SelfieWithDaughter op Twitter. Dat blijkt een groot succes. De 'ikenmijndochterselfies' stromen binnen op de hashtag. Ook van ouders uit andere landen. Hier zie je er een paar.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren