India

India maakt plan tegen nepnieuws (en zet er een dag later een streep door)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ronja Kool
Ronja
Kool

Nieuwsberichten die echt lijken maar waar niks van klopt. Veel landen hebben er last van, maar in India bedachten ze een plan om nepnieuws tegen te gaan. Een plan dat een dag later alweer werd ingetrokken.

Het Indiase ministerie van Informatie liet afgelopen maandag weten dat journalisten die verdacht of beschuldigd worden van de verspreiding van nepnieuws hun perskaart verliezen. Tijdelijk of voor altijd. Deze speciale kaart hebben de journalisten in het land nodig om te mogen werken. Veel mensen vonden dit plan veel te streng. Door de nieuwe aanpak zouden journalisten zonder hard bewijs kunnen worden opgepakt. Door de felle kritiek besloot de regering een dag later een streep door het plan te zetten.

Celstraf
Thailand, Maleisië en de Filipijnen kwamen al eerder met maatregelen om nepnieuws tegen te gaan. Thailand heeft een cyberveiligheidswet. De verspreiding van valse informatie kan daardoor een gevangenisstraf van maximaal zeven jaar opleveren. De militaire overheid houdt vooral berichten over de koning goed in de gaten. Over hem mag absoluut niks negatiefs worden gezegd.

De hoogste gevangenisstraf voor het verspreiden van nepnieuws in Maleisië en de Filipijnen is zes jaar. De hoogste boete in Maleisië is volgens Reuters: 104.270,- euro. En in de Filipijnen is de hoogste boete 3.182 euro (CNN).

Anderen lazen ook: 3 vragen over de protesten in India

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren