Container

Ingezamelde kleding vies door vuilnis in container

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Etensresten, pizzadozen, vuile luiers en zelfs chemisch afval. Goededoelenorganisaties die textiel inzamelen voor hergebruik, klagen over de troep die mensen in kledingcontainers dumpen. Soms zijn de kleren zo vies, dat ze niet meer gerecycled of verkocht kunnen worden.

Trouw schrijft dat de kleding die in openbare containers verzameld wordt vaak ernstig vervuild is. Dat komt omdat mensen er niet alleen textiel, maar ook troep - soms vuilniszakken vol - in dumpen. De textiel is soms zo vervuild dat er niet eens meer poetslappen of isolatiemateriaal van gemaakt kan worden.

Afvalbeleid

Textielinzamelaars, waaronder Het Leger de Heils en stichting Sympany, stuurden daarom een brief aan staatssecretaris van Veldhoven (milieu) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Volgens de inzamelaars ontstaat het probleem voor een deel door het afvalbeleid van gemeenten. Die vragen mensen om afval gescheiden in te leveren en werken steeds vaker met toegangspasjes voor buurtcontainers. Ook moeten mensen betalen voor het inleveren van vuilnis. Het lijkt daardoor alsof er minder restafval is, maar steeds vaker belandt het in de kledingcontainers. 

Fast Fashion

Een ander probleem bij het hergebruik van kleding uit containers is de 'wegwerpmode'. Dit zijn goedkope kleren van grote modeketens die consumenten maar kort dragen en daarna weggooien. Eenmaal afgedankt leveren deze T-shirts, broeken en rokjes niets meer op. Dat moet veranderen vertelt de directeur van kledinginzamelaar Sympany'Ik heb wereldwijd veel ateliers gezien, waar voortdurend nieuwe kleding wordt gemaakt. Zonder recycling zijn we echt bezig de aarde uit te putten.'

Anderen lazen ook: Broer en zus maken parfum van afval.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren