Uitspraak over Sinterklaasintocht

Intocht Sinterklaas mag van de rechter doorgaan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

De landelijke Sinterklaasintocht komende zaterdag kan doorgaan volgens plan. Dat besloot de rechter in Haarlem gisteren nadat tegenstanders van Zwarte Piet een zaak hadden aangespannen. De zaak liep tegen onder andere gemeente Zaanstad en de NTR, de omroep die het Sinterklaasjournaal uitzendt. De eis? Dat de pieten in de optocht geen zwart geschminkte gezichten of roetvegen hebben. 

De rechtszaak werd aangespannen door de stichting Majority Perspective. Leden ervan protesteerden eerder deze week al tijdens de eerste uitzending van het Sinterklaasjournaal. Zwarte Piet vinden ze een 'racistische stereotypering'.

Regels

De rechter in Haarlem zei gisteren dat hij geen inhoudelijke uitspraak over de zaak kon doen. De stichting had zich volgens hem niet gehouden aan de wettelijke regels. Zo moet je voor een kort geding (spoedprocedure bij de rechtbank), vooraf overleggen met de partij die je beschuldigt. Dat had de stichting niet gedaan. De rechter zei ook dat de brief met de eisen bij een aantal beschuldigde partijen te laat was aangekomen. 

Mensenrechten

Volgens de NOS stelde de rechter wel dat in deze zaak twee grondrechten botsen: het verbod op discriminatie tegenover het recht op vrije meningsuiting. Verder stelde hij dat er alleen kan worden ingegrepen vóórdat de tocht zou plaatsvinden, als het vrijwel zeker is dat er fundamentele mensenrechten bedreigd worden. Dat was volgens de rechter niet het geval.

Gesprek

Tot slot zei de rechter dat de tegenstanders hem publicaties hadden gegeven waarin staat dat de manier waarop Nederland met Zwarte Piet omgaat, een uiting is van racisme. 'Als dit zo is, en het zijn niet de minsten die hen daarin bijvallen, dan is dat des te meer reden met elkaar het gesprek te blijven voeren. Ik wens u allen een vredig Sinterklaasfeest.' 

Beelden van de uitspraak kun je hier bekijken.

Anderen lazen ook: 'Zwarte Piet kan bijdragen aan pesten'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren