Maedeh Hojabri_Iran

Iraanse Instagrammer (19) opgepakt voor dansvideo

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Van de regering moest ze haar excuus aanbieden op televisie, want met haar dansvideos op Instagram had Maedeh Hojabri (19) de morele regels van het land geschonden.

In Iran, waar strenge islamitische wetten gelden, mogen vrouwen niet in het openbaar dansen. Ook moeten vrouwen verplicht een hoofddoek dragen. En ook die draagt Maedeh in haar dansfilmpjes vaak niet. Reden genoeg om haar op te pakken, vond de religieuze politie.

Staatstelevisie

Maedeh, die op Instagram tienduizenden volgers heeft, deelde al meer dan driehonderd video's waarin ze danst. Ze moest tijdens een uitzending van de staatstelevisie haar excuses aanbieden voor het schenden van de normen en waarden van het land. Waarom juist nu en of ze gedwongen werd dit te doen, is niet geheel duidelijk. 

Negar 1531123654

Facebook, Twitter en YouTube werden al eerder verboden. Volgens The Independent is de Iraanse politie nu ook van plan om Instagram in het hele land te blokkeren. Het nieuws over de arrestatie van Maedeh leidde op social media tot veel kritiek op het Iraanse regime. Nadat het Instagram-account van Maedeh was geblokkeerd, plaatsten anderen haar video's op hun eigen accounts.

Happy

In 2014 arresteerde de politie zes jonge mannen en vrouwen omdat ze een video hadden gedeeld waarin ze dansen op het nummer Happy van Pharell Williams. Ook zij moesten in het openbaar verklaren dat ze spijt hadden van hun 'vulgaire' optreden. 

Iran Happy video - dancers sentenced to lashes and jail

Anderen lazen ook: Steeds meer verzet tegen dragen hoofddoek.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren