Sahar Tabar

Iraanse Instagramster (22) opgepakt voor zombiefoto's

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Ze werd bekend door Instagramfoto's waarop ze zichzelf in een griezelversie van Hollywood-actrice Angelina Jolie heeft veranderd: uitpuilende lippen, enorme ogen en ingevallen wangen. Gisteren werd de Iraanse Sahar Tabar (22) gearresteerd voor 'godslastering'.

Sahar plaatst sinds 2017 bewerkte foto's van zichzelf op Instagram, meestal als zombie-Angelina. Haar uiterlijk was het gevolg van vijftig cosmetische operaties, grapte ze. Wereldwijd werden Sahars foto's een grote hit. De Iraanse autoriteiten vinden het minder grappig. Ze lieten Sahar gisteren oppakken voor het beledigen van het islamitisch geloof en het aanzetten tot geweld en corruptie. Haar Instagramaccount is uit de lucht gehaald.

Kliklijn

De Iraanse politie treedt steeds harder op tegen iedereen die zich niet aan de islamitische regels zou houden. Vrouwen moeten ze zich in het openbaar 'gepast' kleden en gedragen. Dat betekent bijvoorbeeld alleen met bedekt hoofd naar buiten en niet dansen. Wie vindt dat een vrouw zich te uitbundig kleedt of gedraagt, kan dat melden via een kliklijn.

Neuscorrecties

Die strenge regels hebben bijgedragen aan een schoonheidscultuur waarin alles draait om plastische chirurgie, schrijft De Volkskrant. Met een smal, klein wipneusje kunnen Iraanse vrouwen legaal als Hollywoodster over straat. In Iran vinden dan ook de meeste neuscorrecties ter wereld plaats. De zombie-foto's van Sahar zouden kritiek leveren op die dubbele moraal.

Zelf zei Sahar eerder dat haar foto's vooral een vorm van zelfexpressie zijn, een soort kunst. Ze vertelde dat ze inderdaad geopereerd was door een plastisch chirurg, maar voor de extreme horror-look gebruikte ze ook nog Photoshop.

Sahar Tabar

Het is niet de eerste keer dat vrouwen gearresteerd worden voor berichten die ze op social media zetten. Maedeh Hojabri (19) werd vorig jaar opgepakt omdat ze dansvideo's had gepost.

Anderen lazen ook: Saoedische prins: zwart gewaad mag uit.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren