Achter de schermen bij Mensjesrechten

Jamilla: 'Ik moest gewoon doen zoals ik altijd doe'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Karin Wesselink
Karin
Wesselink

De documentaireserie Mensjesrechten gaat elke aflevering over een andere jongere. Vandaag vertelt Jamilla (14) haar verhaal. Zij woont in een gezinshuis.

De hele tijd een camera om je heen. Hoe vond je dat?

‘In het begin wel wennen. Ik wist niet wat ik moest verwachten maar Eef (Hilgers, de regisseur, red.) heeft me uitgelegd dat ik gewoon moest doen zoals ik altijd doe. Eigenlijk zou de documentaire gaan over de mensen die ik om me heen heb en die mij helpen. Maar later werd besloten om het toch meer te laten gaan over wie ik nu echt ben. Door wat ik heb meegemaakt vind ik het soms moeilijk om mezelf te laten zien of anderen dichtbij te laten komen. Voor de camera vond ik dat helemaal niet moeilijk. Ik heb vooraf veel met Eef gepraat en geappt en daardoor voelde het heel vertrouwd.’

Wat is voor jou de meest bijzondere scène?

‘Er is gefilmd terwijl ik toneel aan het spelen was. Alleen hebben die scènes de documentaire niet gehaald. Toneel is voor mij het hoogtepunt van mijn week. Er heb daar veel vriendinnen en zij weten superveel van mij. Tijdens die draaidag heb ik ze nog wat meer over mezelf verteld. Toen ik daarna van het podium sprong, kwamen ze naar mij toe om me te knuffelen. Dat liet mij zien dat echte vriendinnen nooit weggaan.’

Ging er ook wel iets mis tijdens het draaien?

‘Voor een scène moest ik achter een auto met daarin de cameraman skaten. Eerst een heuvel op, toen naar beneden en vervolgens moest ik ook nog zonder skates een stuk rennen. Ik had alleen een kuitblessure. Op het laatst ging het echt niet meer en ik vertelde Eef over mijn blessure. Ze moest toen lachen. ‘Waarom heb je dat niet eerder vertelt!’, zei ze toen. Wat ik ook leuk vond, was dat Eef, geluidsman Christaan en cameraman Lennert mij na toneelles naar huis brachten. Zij gingen nog wat eten samen en hadden zin in pizza. Ze zongen toen het liedje K’heb zo’n zin in pizza Calzone en dat kwam bij de draaidagen daarna steeds terug.

Kijk hier de trailer van Als je bij me weggaat...

Trailer Mensjesrechten - Als je bij me weggaat

Anderen lazen ook: nog meer achter de schermen-verhalen van Mensjesrechten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren