Overstroomd rijstveld bij Mihara (Japan)  Foto AFP

Japanse waterramp in 7 weetjes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Dagen van hevig weer hebben in Japan voor chaos en verdriet gezorgd. Premier Abe trekt alles uit de kast om iedereen te helpen. En er dreigt nog een tweede ramp. 7 need-to-knows over de waterramp.

1. Het noodweer begon eind vorige week. Op het eiland Shikoku kwam in drie uur tijd 26,3 centimeter naar beneden. Zoveel viel er in Japan nooit eerder in zo’n korte tijd. Weerexperts zeiden dat het slechte weer zou aanhouden en dat het ‘extreem gevaarlijk’ kon worden. En dat werd het.

Weg weg bij Mabi (Japan)  Foto AFP

2. Rivieren gingen buiten hun oevers. Wegen, huizen en spoorlijnen werden weggevaagd door de krachtig kolkende modderstromen.

3. Vooral het gebied rond Hiroshima is zwaar getroffen. Daar kwam alles blank te staan toen er een dam doorbrak.
Schade in Hiroshima (Japan)  Foto AFP

4. Miljoenen mensen werden in veiligheid gebracht of sloegen zelf op de vlucht. Helikopters vlogen rond om mensen op te pikken.

5. Soms kwam hulp te laat. Meer dan 180 mensen zijn omgekomen en dit aantal zal waarschijnlijk stijgen. Er worden nog tientallen mensen vermist. Sommige plekken zijn totaal van de buitenwereld afgesloten geraakt, zoals de stad Kure (220.000 inwoners).
Kumano (vlak bij Hiroshima, Japan)  Foto EPA

6. De schade is enorm. Duizenden huizen zijn verwoest. Experts zeggen dat de schade misschien wel zo groot is als na de tsunami van 2011. Het rampgebied is meer dan vier keer zo groot als Nederland. En er ligt nog een tweede ramp op de loer: niet genoeg schoon drinkwater terwijl er een hittegolf op komst is.
Militairen schieten te hulp in Kurashiki (Japan)  Foto AFP

7. ‘We zetten 73.000 hulpverleners in’, belooft premier Abe. De Japanse regering maakt ook geld vrij voor de wederopbouw: 3,2 miljard euro.

Anderen lazen ook: Gemuteerd tot genadeloze supersushi?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren