The Jemima Layzell Trust

Jemima (13) redde acht levens na haar dood

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Dat je ook een held kunt zijn als je niet meer leeft, bewijst Jemima Layzell wel. Het meisje uit Engeland overleed in 2012, maar redde daarna nog het leven van acht mensen. 

Althans, dat deden haar organen. Maar liefst acht mensen zijn daarmee in leven gehouden. Dat maakte het NHS bekend, het openbare gezondheidszorgstelsel van het Verenigd Koninkrijk.

Orgaanrecord

Nog nooit heeft een orgaandonor zoveel mensen gered als Jemima. Volgens The Guardian zijn haar hart, dunne darm, alvleesklier en longen verdeeld over vier patiënten. Twee mensen kregen haar nieren, haar lever werd gesplitst en in twee andere mensen overgeplant. 

Het meisje overleed aan een hersenenaneurysma, een uitstulping van de wand van een hersenslagader. 'Jemima was mooi, slim, grappig, meelevend en creatief', herinnert moeder Sophy haar.

Erover praten

Een paar weken voor haar dood, had het gezin het thuis over orgaandonatie gehad, nadat een vriend van de familie plotseling was overleden. Sophy: 'Jemima had er nog nooit van gehoord. Ze vond het een beetje griezelig, maar begreep heel goed hoe belangrijk het is.'

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens 'Donor, tenzij...': Zeven vragen over de nieuwe donorwet of Guus Transfuus redt hondenlevens.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren