jeugd, criminaliteit, bende, jeugdbende, hangjongeren, jongeren,

Jeugdbendes kosten Nederland miljoenen euro's

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisanne
van Sadelhoff

Jeugdbendes en hangjongeren kosten de Nederlandse maatschappij geld. Heel veel geld. Dat blijkt uit onderzoek.  

'Kostbare vriendschappen', zo heet het rapport van de onderzoekers. De naam klinkt vriendelijker dan de uitkomst is. Jeugdbendes zouden de Nederlandse maatschappij namelijk miljoenen euro's per jaar kosten. 

22 jaar oud

Daar zijn de onderzoekers achtergekomen door twee criminele jeugdgroepen en drie groepen van jongeren die overlast veroorzaken, te analyseren. Het ging in totaal om 35 jongeren. Hun gemiddelde leeftijd is 22 jaar en ze komen allemaal uit één gemeente. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.  

Hangjongeren in Poelenburg
Vorig jaar kwam een groep hanjongeren uit de wijk Poelenburg in Zaandam in het nieuws, na mensen te hebben lastiggevallen

Deze jongeren hebben een paar dingen gemeen: ze komen vaak uit een lastige gezinssituatie met weinig toekomstperspectief. Ze worden onvoldoende door hun ouders gestimuleerd. Sterker nog: hun vaders en moeders geven vaak het foute voorbeeld, waardoor de jongeren problemen veroorzaken.

Spijbelen

Hoe kan het dat die jongeren Nederland zo veel geld kosten? Dat komt door de schade van de criminaliteit: denk aan vandalisme of diefstal. Omdat de jongeren vaak spijbelen van school zijn er ook leerplichtambtenaren nodig - die kosten ook weer geld. Daarnaast ontvangen deze jongeren vaak uitkeringen, werken ze weinig, komen ze in de schuldhulpverlening terecht of betalen ze niet altijd belasting. 

Nóg een oorzaak van de hoge kosten: verkeersongevallen en geweldsincidenten. Doordat veel van deze jongeren drank en drugs gebruiken, zijn ze vaker bij dit soort situaties betrokken. En ook dat kost geld, zeggen de onderzoekers.

In totaal kosten deze vijf groepen de Nederlandse maatschappij 8,2 miljoen euro. De onderzoekers vermoeden dus dat de totale schade, van alle jeugdbendse in héél Nederland (zo'n tweehonderd stuks, wordt geschat), kan oplopen tot honderden miljoenen. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren