Jodiumpillen in de brievenbus

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Als jij in het zuiden, midden of oosten van Nederland woont, valt er volgende week een bijzonder pakje door de brievenbus. Meer dan een miljoen Nederlandse gezinnen krijgen een doosje jodiumpillen toegestuurd. Afzender: het Ministerie van Volksgezondheid. De pillen beschermen tegen radioactieve straling bij een eventueel ongeluk met een kerncentrale. Vijf vragen over het uitdelen van deze beschermpillen.

Wie krijgen die pillen?

Alle gezinnen met kinderen tot achttien jaar die op minder dan honderd kilometer van een werkende kerncentrale wonen. En iedereen tot veertig jaar die op minder dan twintig kilometer van zo’n centrale woont.

Waar staan die centrales dan?

In Nederland is maar één werkende kerncentrale, in het Zeeuwse Borssele. Maar in Duitsland en België staan ook kerncentrales niet ver van de grens. Daarom krijgen gezinnen die daar minder dan honderd kilometer vandaan wonen ook de beschermpillen in huis. In totaal krijgen ruim drie miljoen Nederlanders jodiumpillen opgestuurd.

Hoe zit dat ook alweer met die radioactieve straling?

Mini-lesje natuurkunde. In kerncentrales wordt op een ingewikkelde manier stroom opgewekt door atoomkernen te splijten. Meestal gaat het om de kernen van de stof uranium. Tijdens dat proces komt warmte en straling vrij. Als dat in de reactor van de kerncentrale blijft, is er niks aan de hand. Maar als bij een ongeluk die straling ontsnapt, kan dat wel gevaarlijk zijn. Eén van die gevaarlijke stoffen die dan vrij komen is radioactief jodium. Dat kun je niet zien, ruiken of horen maar je kunt er wel schildklierkanker van krijgen.

Wat doen die jodiumpillen? 

Die hebben weinig te maken met de prikkende druppels die je op een schaafwond doet. Het principe van de pillen is eigenlijk eenvoudig. Bij een ongeval in een kerncentrale kan radioactief jodium in de lucht komen. De enige plek waar je lichaam deze stof op kan slaan is je schildklier, een klein orgaan ergens bij de hals. Als je er voor zorgt dat die schildklier propvol zit met een ander stofje, het ‘gewone’ jodium van de pillen bijvoorbeeld, dan is er simpelweg geen plek voor de slechte stoffen en kunnen die dus ook geen schade aanrichten.

Waarom worden die pillen nu ineens uitgedeeld?

De jodiumpillen werden eerst centraal in een groot magazijn in Zoetermeer bewaard. Het idee was dat ze na een eventueel ongeluk dan door hulpdiensten uitgedeeld zouden worden. Maar de Europese landen hebben met elkaar afgesproken dat het handiger is als iedereen de pillen gewoon in huis heeft. Des te sneller zijn ze na een eventuele ramp in te nemen. En als het goed is, kunnen ze daar gewoon in het medicijnkastje blijven liggen.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Zo zon je gezond of Zuchters aanstellers? Zuchten is gezond!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren