John Green

John Green geeft fout toe

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

'Ik ben verliefd op steden waar ik nooit ben geweest en mensen die ik nooit heb ontmoet.' Het klinkt als een zin die rechtstreeks uit een boek van John Green komt. Dat dacht de schrijver zelf ook. Maar de mooie woorden blijken in 2009 bedacht door een meisje van dertien.

John Green staat bekend om de poëtische zinnen in zijn romans. Voorzien van dromerige achtergronden worden die massaal gedeeld op Tumblr, Pinterest en andere sociale netwerken. De naam van de auteur staat er altijd netjes bij vermeld. Soms iets té netjes, zo bleek vorige week.

Illegale kopie
Het citaat I’m in love with cities I’ve never been to and people I’ve never met werd tot nu toe altijd aan Green toegeschreven en zou uit zijn boek Paper Towns komen. Green kon zich het niet zo herinneren, maar kwam het zo vaak tegen dat hij ging geloven dat het zijn eigen woorden waren. Op DFTBA.com, de online fanshop van een aantal bekende YouTubers, stond zelfs een poster met de quote:

Im in love with cities Melody Truong Risa Rodil


‘Ik had wat onderzoek moeten doen’, geeft Green toe in zijn vlog van vorige week. Hij kwam het échte brein achter de woorden op het spoor via Reddit. En downloadde (illegaal!) de digitale versie van zijn eigen boek, om met ctrl+f te zoeken naar het citaat. Dat bleek, zoals verwacht, nergens te vinden.

‘Ik ben de dief!’
Ondertussen kreeg Melody (nu 18) haatmailtjes met de vraag waarom zij de quote van John Green gejat had. Maar, zegt Green: ‘Ik stal het! Ik ben de dief!’. Vanaf nu deelt de ontwerpster van de poster de opbrengsten ervan met Melody in plaats van met Green en krijgt de achttienjarige Nerdfighter ook al het geld dat er tot nu toe mee was verdiend. Bovendien wordt haar eigen poster, met de tekst ‘Love is keeping the promise anyway’ (uit The Fault in Our Stars), nu ook op de site verkocht.

Love is keeping the promise anyway Melody Truong


Bekijk hieronder de bekentenis van John Green:

Places I've Never Been

John Green is trouwens niet de enige die de spreuk gejat heeft. Ook de winkelketen Forever 21 heeft de tekst voor een topje gebruikt zonder Melody te vermelden, schrijft Kendall op de site van John Green.

Melody Truong Forever 21

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren