Jonge BOB in cijfers

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Na het uitgaan bij een jonge BOB in de auto stappen lijkt een goed idee, maar is niet zonder gevaar. Jonge bestuurders laten zich te veel afleiden door (beschonken) meerijders in de auto. Dat zegt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Een paar cijfers uit hun onderzoek. 

40%
Van de passagiers die in de weekendnachten omkomen in het verkeer, zit 40% in de auto bij een jongen tussen 18 en 24 jaar.  

20%
Tijdens uitgaansavonden wordt één op de vijf (20%) auto’s bestuurd door een onervaren bestuurder en zitten er vaak meerdere passagiers in de auto. 

177
Tussen 2010 en 2014 kwamen 177 passagiers onder de 24 jaar om bij auto-ongelukken. Vaak ging het om groepjes vrienden na een avondje stappen.

170
Als de bestuurder zélf heeft gedronken worden de risico’s nog groter. Voor een dronken bestuurder onder de 30 jaar is de kans op een dodelijk ongeval 170 keer zo groot als voor een nuchtere, ervaren bestuurder. 

2%
Jonge mannelijke automobilisten drinken even vaak te veel voor ze in de auto stappen als anderen (2% doet dat). Toch leidt het tot meer ongelukken door hun leeftijd en onervarenheid.

49%
Ook bij fietsongelukken is drank steeds vaker de boosdoener. In 1993 werd bij 17% van de ernstig gewonde fietsers die in het ziekenhuis belandden alcohol geregistreerd, nu is dat 49%. Een groot deel daarvan houdt de rest van zijn leven last van het letsel.

Volgens SWOV kunnen BOB-campagnes zich meer richten op de verantwoordelijkheid van jongemannen voor hun passagiers.  

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren