Jonge kogelhater (13) nu zelf geraakt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Zo doe je nog uit volle overtuiging mee met een filmpje tegen het vele wapengeweld dat je land in een verstikkende greep houdt. En zo ben je zelf degene die wordt neergeschoten. Het overkwam de dertienjarige Zariel Trotter uit Chicago.

Vrijdag, 25 maart. Zariel ging na school met zijn vrienden een potje basketballen in zijn woonwijk: de beruchte West Side van Chicago. Chicago is een van de gevaarlijkste steden van de VS. En binnen deze stad is de West Side geweldswijk nummer 1.

Toen Zariel die vrijdag weer naar huis ging, werd het al donker. Plotseling stuitte hij op twee bendes die een ruzie uitvochten. Er klonken schoten. En Zariel kreeg een kogel onder in zijn rug. Hij werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht.Anti-geweldsvideo
Zariel was betrokken bij een speciaal programma op zijn school. Daarbij overleggen West Side-jongeren met andere mensen uit de wijk over hoe ze er voor kunnen zorgen dat het veiliger wordt. Vorig jaar deed Zariel ook mee met een anti-geweldsvideo, Black is Human. Deze prijswinnende online campagne is bedacht van het Amerikaanse communicatiebureau Burrell Communications. Het filmpje begint met schokkende geweldscijfers over donkere tienerjongens.

Our Black Boys - Real Talk

Zariel is de jongen die in de video zegt: ‘Ik wil niet wonen in een buurt waar ik steeds weer moet horen dat er iemand is neergeschoten en gedood.’ En nu is hij zelf onder vuur genomen... Zariel had niets met de ruzie te maken, zegt de politie. Hij is een onschuldig slachtoffer van een verdwaalde kogel. Zariel ligt nog in het ziekenhuis. Hij herstelt van de operatie. De directrice van zijn school zei vorige week tegen The Chicago Tribune dat het redelijk met hem gaat.


In de papieren 7Days van komende vrijdag lees je een profiel van Zariel Trotter. Heb je nog geen abonnement? Maak dan nu met ons kennis!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren