Vluchtelingen Unicef

Jonge vluchtelingen maken vaak heftige dingen mee

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Misbruik, mishandeling en uitbuiting. Meer dan driekwart van de jongeren die naar Europa vlucht, maakt vreselijke dingen mee.

Dat blijkt uit een rapport van Unicef en Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de VN. Dat is gebaseerd op gesprekken met 22.000 migranten en vluchtelingen, waaronder 11.000 jongeren van 14 tot 25 jaar.

Afhankelijk

Het gaat om jongeren die vanuit Libië komen, vertelt Majorie Kaandorp, kinderrechtenexpert van Unicef aan 7Days. 'Er zijn eigenlijk twee routes die vluchtelingen nemen als ze naar Europa komen. Via Turkije naar Griekenland en via Libië naar Italië. Bij die laatste route komt misbruik het vaakst voor. Bijvoorbeeld omdat veel jongeren uit Afrika zonder ouders reizen, ze zijn dan kwetsbaar en afhankelijk van andere volwassenen.' Ook krijgen vluchtelingen uit Afrika te maken met discriminatie. 'Ze worden sneller uitgebuit en eerder vastgezet in de gevangenis. Er wordt geld aan ze verdiend', legt Kaandorp uit. 

Legale routes

Volgens haar is er geen snelle oplossing voor dit probleem. 'Er moet gewoon betere bescherming komen voor jongeren in de landen waar ze vandaan komen. Maar ook in de landen waar ze doorkomen onderweg naar Libië.' Die reis is vaak levensgevaarlijk omdat veel vluchtelingen dwars door de woestijn moeten. Ze betalen mensensmokkelaars om naar Noord-Afrika gebracht te worden, maar veel overleven de tocht niet. 'Er moeten legale routes komen, zo voorkom je dat jongeren gebruik moeten maken van mensensmokkelaars en mensenhandelaars', vindt Kaandorp.

Speciale opvang

Van alle gevluchte jongeren in Italië, wordt er een deel herplaatst in Europa. 'Andere vluchtelingen blijven in Italië of gaan zelf op pad, illegaal', legt Kaandorp uit. 'Dit jaar zijn er al bijna 700 jonge vluchtelingen naar Nederland gekomen, waarvan meer dan 300 uit Eritrea.' Nu duidelijk is dat zoveel jonge vluchtelingen heftige dingen meemaken, wordt de opvang aangepast. 'Ze worden op een speciale manier opgevangen. In kleine groepjes bijvoorbeeld, legt Kaandorp uit. 'En het is heel belangrijk dat ze hulp krijgen zodat ze de verschikkelijk ervaringen kunnen verwerken.'

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens 'Volk zonder vrienden' vlucht uit Myanmar of Veel meer jongeren vluchten alleen naar Italië.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren