Energiedrankjes

Jonger dan 14? Dan geen energiedrankjes bij de Aldi

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Het lijkt even of je een flinke oppepper krijgt, maar energiedrankjes zijn gevaarlijker dan je denkt. Aldi is de eerste Nederlandse supermarkt die dat toegeeft. Daarom verkopen ze daar vanaf 1 oktober geen energiedrankjes meer aan jongeren onder de veertien jaar.

Energiedrankjes zitten bomvol suiker, cafeïne en taurine. Als je daarvan te veel binnenkrijgt, kun je rusteloos, vermoeid en angstig raken. De drankjes veroorzaken ook leverziektes, epileptische aanvallen en hartkloppingen. Artsen zien op de eerste hulp regelmatig jongeren die hartproblemen kregen nadat ze een paar blikjes energiedrank dronken.

Achttien

Kinderartsen riepen eerder dit jaar op tot een verbod op energiedrankjes voor jongeren tot achttien jaar. Aan de NOS vertelt kinderarts Brita de Jong-van Kempen dat ze blij is dat de oproep serieus is genomen. 'Ik wil wel Aldi verzoeken om de leeftijdsgrens door te trekken naar achttien jaar en ik hoop dat andere supermarkten gaan volgen.'

Scholen

Volgens het Voedingscentrum zouden kinderen onder de dertien helemaal geen energiedrank moeten drinken. Jongeren tot achttien zouden zich moeten beperken tot één blikje per dag. Veel scholen verkopen geen pepdrankjes meer. Ook in restaurants en winkeltjes van veel ziekenhuizen zijn ze niet meer te koop. Britse supermarkten stopten een paar jaar geleden al met de verkoop van energiedrankjes aan kinderen. Bij de Aldi in Engeland is de leeftijdsgrens zestien jaar.

Na Aldi maakte ook Lidl vandaag bekend geen energiedrank meer te verkopen aan jongeren tot veertien jaar.

Anderen lazen ook: Red Bull gaf Stephen vleugels, en een verrot gebit.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren