sleepwet

Jongeren D66 gaan actie voeren tegen aftapwet

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Een regering die jouw e-mails en appjes mag bekijken. Dat wordt mogelijk met een nieuwe wet: de aftapwet. De jongerentak van D66 is het daar niet mee eens en gaat actie voeren tegen deze wet.

Afgelopen jaar stemden de Eerste en de Tweede Kamer in met de Wet op de Inlichtingen en Veiligheid, afgekort de WIV. De wet geeft inlichtingendiensten nieuwe bevoegdheden om mensen online af te luisteren. D66 was in het verleden kritisch over de WIV. Maar nu de partij officieel in de regering zit, wordt de wet gesteund. De jongerentak heeft een andere mening en gaat daarom actie voeren. 

Actie

Op 21 maart wordt er een landelijk referendum gehouden tegen de wet. Alle Nederlanders mogen dan stemmen of ze voor of tegen de WIV zijn. De jongeren van D66 willen campagne voeren tegen de wet. Hiervoor hebben ze 50.000 euro subsidie nodig. Daarvan willen ze een bus financieren waarmee ze door het land kunnen rijden. Ook willen ze gadgets uitdelen waarmee mensen hun webcams kunnen bedekken.

Privacy

Het kabinet hoopt met de WIV terrorismeverdachten beter te kunnen opsporen. Maar bij het zoeken naar die verdachten wordt er ook veel data van onschuldige burgers verzameld. En dat is een schending van de privacy vinden veel mensen. De wet wordt daarom ook wel de aftapwet of de sleepwet genoemd.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Nederland krijgt nieuw referendum.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden