Beeld: Unsplash

Jongeren met een beperking moeten te vroeg van school

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Steeds vaker worden jongeren met een beperking te vroeg van school gestuurd. Op hun zestiende of achttiende moeten ze van school, terwijl ze recht hebben op onderwijs tot hun twintigste. Dat blijkt uit een onderzoek van Reporter Radio

Zeer moeilijk lerende jongeren, met bijvoorbeeld autisme of het syndroom van Down, hebben toestemming nodig om op het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) te zitten. Op hun achttiende wordt opnieuw bekeken of ze een zogenaamde toelaatbaarheidsverklaring daarvoor krijgen. Dat wordt bepaald door een regionale groep van schoolbesturen, die steeds vaker besluit dat jongeren met een beperking die toelating niet krijgen. Terwijl de jongeren recht hebben op onderwijs tot hun twintigste.

Dagbesteding

De aanvragen worden steeds vaker afgewezen bij jongeren die niet verder gaan studeren of werken, maar naar dagbesteding gaan. Aan Reporter Radio lieten schoolbesturen weten dat doorleren voor hen dan geen toevoegde waarde meer heeft. Scholen voor het speciaal onderwijs geven juist aan dat leren wel belangrijk is voor hun ontwikkeling. Wel zeggen ze dat het steeds lastiger wordt om ze op school te houden.

Ongelijke kansen

Volgens de scholen voor speciaal onderwijs zijn de kansen voor jongeren met een beperking ongelijk. Elke regio van schoolbesturen beslist namelijk anders. Bij de ene regio mogen ze wel langer naar school en bij de andere niet. Geld speelt vaak ook een rol in de beslissingen zegt Wim Ludeke, voorzitter van het Landelijk Expertisecentrum Speciaal Onderwijs, tegen het NRC. Het is duur om jongeren met een beperking op school te houden, terwijl ze daarna niet aan het werk zullen gaan.

Anderen lazen ook: Lucille Werner op zoek naar minister van Gehandicaptenzaken.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten