protest uitbuiting jongeren

Jongeren in Salvador protesteren tegen seksuele uitbuiting

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Redactie
7Days

Niet alleen in Nederland werd afgelopen week carnaval gevierd. Ook in Brazilië ging het los. Maar daar is het niet alleen een feest vol optochten en vrolijk uitgedoste mensen. De grote stroom toeristen die het volksfeest op gang brengt, zorgt ook voor een toename van seksuele uitbuiting van jongeren. Een groep jongeren probeert daar wat tegen te doen.

‘Kun je me helpen, kun je me helpen?’ Een dertienjarig meisje smeekt om hulp. Ze is zwanger geraakt van een man die tegen betaling seks met haar had. De tranen stromen over haar wangen… Ook bij Laura (18) rollen de tranen over de wangen. Zij speelt de rol van dit meisje tijdens een toneelstuk op de Aloar Coutinho-school in Mata de São Jõao.

Zelf beslissen

Dat het haar zo aangrijpt, is niet zo gek. Het verhaal is uit haar eigen leven gegrepen. Samen met Jessica (17), Jeremias (18) en João (17) vormt Laura een groep die vanuit hun eigen ervaringen met jongeren praat over seksuele uitbuiting. Zo willen ze anderen ervan bewust maken dat het misdadig is dat volwassenen tegen betaling seks met je willen hebben. En dat je over je eigen lichaam mag beslissen. Iets wat in veel arme gezinnen in Brazilië lang altijd vanzelfsprekend is.

Jongeren worden er, vaak door hun eigen ouders, toe gedwongen om sekswerk te doen. Het geld dat daarmee verdiend wordt, is hard nodig voor eten, een schooluniform of de bus naar de stad. In veel gevallen heeft hun eigen moeder het in haar jeugd ook gedaan. Armoede betekent in Brazilië dat je dagelijks moet zien hoe je je geld bij elkaar krijgt om te overleven. Daarom is het gevaar zo groot dat kinderen, maar vooral jongeren tussen de twaalf en achttien jaar, met sekswerk in aanraking komen.

protest uitbuiting jongeren
V.l.n.r.: Jeremias, Laura, Jessica en João vormen samen een hulpgroep

Respect

In Mata zelf wonen veel arme mensen, maar als je vanuit de school de snelweg oversteekt, kom je op Praia do Forte, het Strand van de Sterke, waar alle hotels en restaurants zitten. Daar komen de mensen met geld en daar zitten ook de volwassenen die op zoek zijn naar seks met kinderen. Jessica en Laura vertellen hoe meisjes gruwelen van de dingen die ze met oudere mannen moeten doen en hoe ze dan toch maar volhouden uit angst om hun werk te verliezen. Ze werken bijvoorbeeld in een strandtent en van hun baas moet ze naar een tafel met buitenlandse toeristen die op zoek zijn naar seks met een meisje.

'Heel veel meisjes zijn depressief en brengen zichzelf verwondingen toe’, weet Jessica die psychologie wil gaan studeren. Iets wat niet vanzelfsprekend is omdat ze eerst een examen moet doen om toegelaten te kunnen worden tot een universiteit die gratis is. Ook is de bus naar de stad Salvador, waar de universiteit is, voor arme mensen in Mata de São Jõao onbetaalbaar. Laura vindt het oneerlijk dat meisjes erop aangekeken worden dat ze zich zelf hebben aangeboden aan hun klant. ‘Veel van hen denken ook zelf dat het hun eigen schuld is. Met onze toneelstukjes op scholen laten we zien dat het anders zit.’ Jeremias en João vinden het belangrijk dat de jongens leren dat meisjes moeten worden gerespecteerd. In Brazilië vinden veel mannen menen dat vrouwen naar hén moet luisteren.

Uitweg

Hoewel het vooral meisjes zijn die met seksuele uitbuiting te maken krijgen, zijn er ook onder jongens slachtoffers. ‘Ik ben opgegroeid in een kindertehuis’, vertelt João. ‘Daar kwam veel seksueel misbruik voor.’ Of het hem zelf is overkomen wil de verlegen jongen niet zeggen. Jeremias is vroeger wel misbruikt. ‘Door mijn oppasmoeder’, vertelt hij bijna terloops. ‘Het gebeurt vaker dat vrouwen jongens lastigvallen en seks met ze willen hebben. Die jongens scheppen daar dan over op. Dat ze een oudere vrouw hebben gepakt die hen een lekker ding vond. Maar van binnen voelen ze zich rot.’ Via de toneelstukjes willen ze leeftijdsgenoten niet alleen waarschuwen, maar ook vertellen dat er een uitweg is. Voor hen was het nieuw dat je ook als arme Braziliaan rechten hebt en dat je naar de politie of een hulporganisatie kunt stappen als je iets is aangedaan. João: ‘We zijn de hoofdpersoon van onze eigen geschiedenis.’

Down to Zero
Vijf kinderrechtenorganisaties (Terre des Hommes, Plan International Nederland, Defence for Children - ECPAT, Free a Girl en ICCO) werken in tien landen samen onder de naam Down to Zero (Terug naar Nul). Ze willen seksuele uitbuiting van minderjarigen volledig uitroeien door bijvoorbeeld groepen op te zetten als die van Laura, Jessica, Jeremias en João.

Dit artikel werd geschreven door Wies Ubags.

Anderen lazen ook: Seksuele intimidatie: wat te doen als het jou overkomt?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren