dodenherdenking 4 mei

Jongeren vinden 2 minuten stilte het belangrijkst

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

Uit onderzoek is gebleken dat jongeren vooral de twee minuten stilte tijdens de dodenherdenking kunnen waarderen, dat meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Daarnaast denken jongeren ook niet meer alleen aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens deze herdenking.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei onderzoekt ieder jaar opnieuw de mening van Nederlanders over de herdenkingsdag. Dit jaar is daar uit gebleken dat drie kwart van de jongeren (tussen de 13 en 17 jaar) deelneemt aan de twee minuten stilte. Ook volgt bijna de helft van de jongeren het op tv. Negen van de tien Nederlanders vindt de dodenherdenking ook heel belangrijk. Steeds meer mensen zijn het dan ook oneens met de stelling dat de 'Dodenherdenking minder relevant is omdat veel mensen de Tweede Wereldoorlog niet bewust hebben meegemaakt'. 

Denken aan alle slachtoffers

Daarnaast vinden de deelnemers aan het onderzoek het niet meer echt van deze tijd om alleen stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ook de slachtoffers van de oorlogen in Syrië, Irak, Afghanistan en het Midden-Oosten kunnen op veel steun rekenen. In totaal herdenkt zo'n 29 procent alle slachtoffers. Daartegenover staat dat 14 procent van de bevraagden niemand herdenkt.

Vind je het interessant om nog meer te lezen over dit onderzoek? Je kunt alles wat onder het onderzoek valt hier lezen en bekijken. 

Anderen lazen ook: 'Herdenken is soms pijnlijk maar wel belangrijk'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren