ANP - koningshuis

Jongeren vinden Koningsdag het leukst aan koninkrijk

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Hoera voor Willem-Alexander! De koning blaast vandaag 52 kaarsjes uit. In heel Nederland gaat daarom de vlag uit, maar hoe blij zijn jongeren eigenlijk met Nederland als koninkrijk?

Steeds meer volwassenen zijn niet te spreken over het koningshuis, zo heeft de NOS uitgezocht. Ook veel jongeren (25%) willen dat Nederland een republiek wordt, blijkt uit een peiling onder ruim tweehonderd 7Days-lezers. Bijna de helft (44%) wil dat het zo blijft en de rest (31%) heeft er geen mening over.

Koninkrijk

Nederland als koninkrijk. Een dikke meerderheid van de jongeren (55%) heeft hier niet echt een mening over. Slechts 6% vindt er niets aan. De rest is wel enthousiast, 13% noemt het zelfs heel leuk.

Oranje boven

En wat is nou eigenlijk het leukst aan ons koninkrijk? Met stip op één: Koningsdag. Genoemd door 44% van de jongeren. Gevolgd door het feit dat het al ruim tweehonderd jaar bestaat (31%) en 15% vindt de koninklijke familie het leukst.

ANP

Koningsdag

Voor de zesde keer wordt Koningsdag gevierd. De meeste jongeren (29%) gaan vandaag naar de stad, bijvoorbeeld om een rommelmarkt te bezoeken. Een iets kleiner deel (15%) gaat juist zelf spullen verkopen op zo'n markt, 12% is van plan om naar een Koningsdagfeest te gaan en 18% is op vakantie. De koninklijke familie zelf? Die viert feest in Amersfoort.

Populair

Al jaren wordt koningin Máxima overladen met complimenten en ook onder jongeren is zij het populairste lid van de koninklijke familie. Ongeveer 20% noemt haar als favoriet. Gevolgd door haar schoonmoeder, prinses Beatrix (18%) en oudste dochter, prinses Amalia (15%). De rest kiest koning Willem-Alexander, prinses Alexia, prinses Ariane of heeft geen voorkeur.

Anderen lazen ook: Ben jij een Koningsdag-kenner? Doe de quiz!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren