Is jouw telefoon goed ingesteld?

Jongeren zitten langer achter beeldscherm dan ze willen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Effe Instagrammen en Snapchat checken. Nederlandse jongeren zitten dagelijks bijna een uur langer achter een beeldscherm dan dat ze verantwoord vinden. In totaal gemiddeld zo’n drie uur en twintig minuten per dag.

Dat blijkt uit onderzoek onder 1145 thuiswonende jongeren tussen de 10 en 22 jaar. Ruim zestig procent van de jongeren vindt dat ze elke dag teveel schermtijd hebben. Het liefst zouden ze maar 2,5 uur per dag gebruik maken van de telefoon, computer, iPad en televisie.

Ouders

Ook 569 ouders werden ondervraagd voor het onderzoek. Deze dachten dat hun kinderen elke dag zo’n drie uur per dag achter een scherm doorbrachten. Maar in werkelijkheid is dit dus een klein halfuur langer. Veel te veel, vinden ze. Het liefst zouden ouders hun kinderen maar twee uur per dag achter een scherm zien. 

Rugklachten

En al dat voorovergebogen zitten is niet goed voor je lichaam. Bijna de helft van de jongeren geeft aan hierdoor last te hebben van rug- en schouderklachten. Ook heeft 38 procent kramp in de vingers door het tikken op een telefoon of computer. Veel jongeren zijn bang voor slaaptekort en slaapproblemen door hun schermtijd. 

Anderen lazen ook: Te lang naar een scherm kijken is slecht voor je ogen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren