Journalisten live doodgeschoten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Twee jonge journalisten van een Amerikaanse zender zijn woensdag in de staat Virginia doodgeschoten. Zij waren op dat moment met een live-uitzending bezig.

Woensdag vroeg in de ochtend gaan journaliste Alison Parker (24) en cameraman Adam Ward (27) van tv-station WDBJ7 naar Bridgewater Plaza, een winkelcentrum in Bedford County. Ze maken een reportage over toerisme in de regio. Parker is net een vrouw aan het interviewen als er ineens schoten klinken. De cameraman valt meteen op de grond. Parker probeert nog weg te rennen maar wordt ook dodelijk geraakt. Geschokte kijkers zien het live gebeuren. Collega's van de beide tv-medewerkers ook.


Zelfmoordpoging
De geïnterviewde vrouw is geraakt tijdens de schietpartij. Zij ligt zwaargewond in het ziekenhuis. De dader wist te ontkomen en de politie maakte jacht op hem op de snelweg. De schutter raakte tijdens de klopjacht met zijn auto van de weg. Toegesnelde agenten vonden hem daarna in zijn auto, met een schotwond. Volgens Amerikaanse media had de dader geprobeerd zelfmoord te plegen. Hij werd in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht waar hij enkele uren later is overleden. 

Motief
De schutter heeft zijn daad gefilmd en de beelden kort na de schietpartij op zijn twitteraccount gezet. Het account is offline gehaald. Ook heeft hij een pagina's lang manifest naar ABC News gestuurd. Daarin schrijft de dader onder andere over bekende schietpartijen zoals die op Columbine High School in 1999 en op universiteit Virginia Tech in 2007. Zijn wapen kocht hij afgelopen juni vlak na de aanval van Dylann Roof op een kerk in Charleston. 'Die schietpartij was de druppel', staat er in het manifest.

Volgens de politie is de schutter een oud-medewerker (41) van het tv-station die zich gediscrimineerd voelde. De directeur van WDBJ7 zegt tegen Amerikaanse media dat het inderdaad gaat om een in 2013 ontslagen medewerker. 'Hij kreeg al snel de reputatie van iemand met wie het moeilijk was om samen te werken en had vaak woede-uitbarstingen.' Uit tweets die de dader zelf plaatste zou blijken dat hij boos was op zijn oud-collega's Parker en Ward om dingen die op de werkvloer gebeurd waren.

De directeur van WDBJ7 zegt dat de harten van alle medewerkers gebroken zijn 'na deze vreselijke misdaad tegen deze twee uitstekende journalisten.'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden