EPA

Julian Assange opgepakt, maar wie is dat eigenlijk?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Het is groot nieuws: Julian Assange is opgepakt in Londen. De oprichter van de website WikiLeaks woonde al jaren op de ambassade van Ecuador om een aanhouding te voorkomen. Maar wie is hij eigenlijk? Vier vragen (en antwoorden) over Julian Assange:

1. Wie is Julian Assange?

De Australische Julian Assange is de oprichter van WikiLeaks: een website waarop mensen anoniem onthullingen kunnen doen en geheime documenten delen over bijvoorbeeld bedrijven en overheidsinstellingen. De website kreeg grote bekendheid toen in 2010 een video werd gedeeld waarop te zien was hoe Amerikaanse militairen vanuit een helikopter burgers en journalisten aanvielen in Irak. Assange vindt dat de website zorgt voor openheid en helpt bij het naar buiten brengen van misstanden.

2. Waarom is hij opgepakt?

Assange is in Engeland aangehouden omdat hij ervan verdacht werd zijn borgtochtvoorwaarden te hebben geschonden. Ook is Assange aangehouden op verzoek van de Verenigde Staten. Hier willen ze hem vervolgen voor het publiceren van de geheime documenten die zijn onthuld op WikiLeaks. Ook zou hij illegaal hebben ingebroken op het computernetwerk van het Pentagon, het gebouw van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

3. Wat deed hij op de ambassade van Ecuador?

Assange woonde zeven jaar lang op de ambassade van Ecuador om vervolging te voorkomen. Hij vluchtte in 2012 hierheen om een uitzetting naar Zweden te ontlopen: in dit land werd hij ervan verdacht twee vrouwen te hebben verkracht. Op de ambassade van Ecuador vroeg hij politiek asiel aan. In 2017 liet Zweden de verkrachtingszaak vallen, toch bleef Assange op de ambassade om niet te worden opgepakt door de Britten. Maar Ecuador was niet tevreden met het verblijf van Assange: hij zou agressief zijn en zich niet goed gedragen. Daarom besloot het land om toe te staan dat de Britse politie de ambassade in kwam om Assange te arresteren.

4. Hoe nu verder?

Direct na zijn arrestatie werd Assange door de rechtbank schuldig bevonden aan het schenden van de borgtochtvoorwaarden toen in hij 2012 de ambassade invluchtte. Assange vreest nu dat hij door Engeland zal worden uitgeleverd aan Amerika. Hier kan hij maximaal vijf jaar celstraf krijgen voor het hacken van Pentagon computernetwerk. 

Anderen lazen ook: Wat is het deep web? 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden