Syrië

Kabinet wil IS-strijders in Syrië niet ophalen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Politieke partijen zijn verdeeld over het terughalen van Nederlandse IS-strijders uit Syrië. Volgens minister van Justitie en Veiligheid (Grapperhaus) is het in de regio te gevaarlijk. Anderen vinden dat juist een reden om hen op te halen. Drie vragen en antwoorden over deze kwestie.

1. Om hoeveel mensen gaat het?

In de afgelopen jaren reisden ongeveer 300 Nederlandse jihadisten naar Syrië om te strijden voor een islamitische staat. Zo'n zestig van hen keerden terug naar Nederland nadat IS was verslagen. Veel anderen zitten, samen met andere ontheemde mensen, in kampen in Syrië.

2. Waarom is er discussie over terughalen?

De verschillende politieke partijen waren het vanaf het begin niet eens over de vraag of Nederland verantwoordelijk is voor het terughalen van IS-strijders. Nu Turkse troepen Noord-Syrië zijn binnengevallen, laait de kwestie opnieuw op. Door de chaos in de regio zien IS-strijders en hun families kansen om te ontsnappen. 

Volgens de VVD en het CDA is de situatie te gevaarlijk om er mensen heen te sturen, schrijft de NOS. D66 en ChristenUnie vinden dat er gekeken moet worden of Nederland, samen met andere Europese landen, vrouwen en kinderen kan terughalen. 

3. Zijn er ondertussen IS-strijders ontsnapt?

Afgelopen weekend ontsnapten honderden IS-strijders uit kampen. Volgens minister Grapperhaus zijn er geen berichten over ontsnapte Nederlanders. Ook zouden hun paspoorten ongeldig zijn, waardoor ze het land niet meer in kunnen. 

Een journalist die in het Noorden van Syrië is, liet weten dat het chaos is bij Ain Issa, een gevangenenkamp waar vooral vrouwen en kinderen worden vastgehouden. Honderden bewakers zouden er sinds de Turkse aanvallen vandoor zijn gegaan.

Anderen lazen ook: Turkije bombardeert Syrië: wat is er aan de hand?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren